Porše predstavio električni Macan i Macan 4S

G.S.
Foto: Porše

Njemački proizvođač udvostručuje ponudu novog, potpuno električnog Macana uvođenjem još dve verzije ovog modela.

Novi Porše Macan sa pogonom na zadnje točkove odmah je dostupan kao novi bazični model u porodici potpuno električnih SUV vozila.

Druga nova verzija električnog SUV-a je Macan 4S sa 380 kW (516 KS) i pozicioniran je u vrhu ponude.

Novi of-rod dizajn paket je takođe dostupan za sve Macan modele. Pored toga, Porše Drajver Eperience je sveobuhvatno ažuriran.

Porše je udvostručio opseg modela za svoj prvi potpuno električni SUV. Dok je fokus za Macana sa pogonom na zadnje točkove bio prvenstveno na visokoj efikasnosti i dometu, novi Macan 4S će popuniti jaz između modela Macan 4 i Macan Turbo.

Kao i modeli predstavljeni početkom 2024. godine, 4S je opremljen elektronski kontrolisanim Porše Trekšn Menadžment (ePTM) sistemom, koji raspoređuje pogonsku snagu između prednje i zadnje osovine oko pet puta brže od konvencionalnog sistema sa pogonom na sva četiri točka.

Novi Macan RNjD, koji predstavlja bazičnu verziju potpuno električnih SUV vozila brenda Porše, takođe dobija energiju od visokonaponske baterije sa bruto energetskim sadržajem od 100 kWh, prenosi B92.

Pogon je obezbeđen isključivo elektromotorom na zadnjoj osovini, koji se koristi u modelu Macan 4, snage 250 kW (340 KS).

U kombinaciji sa sistemom Launč Kontrol, Macan proizvodi do 265 kW (360 KS) snage overbust, a maksimalni obrtni moment je 563 Nm.

Od starta, automobil dostiže 100 km/h za 5,7 sekundi i razvija maksimalnih 220 km/h.

Odustajanjem od pogona na sva četiri točka, Macan je 110 kilograma lakši od Macana 4 i stoga zahtjeva manje struje za pogon. Ovo rezultira kombinovanim WLTP dometom do 641 km.

Macan 4S ima novi motor na zadnjoj osovini i moćni SiC impulsni inverter od 600 ampera.

Zajedno sa motorom prednje osovine koji se takođe koristi u modelu Macan 4 i Turbo modelu, ovo rezultira izlaznom snagom sistema od 330 kW (448 KS) sa kratkim povećanjem snage do 380 kW (516 KS).

Sa sistemom Launč Kontrol, maksimalni obrtni moment je 820 Nm.

Brojke performansi su shodno tome impresivne: sa Launč Kontrolom, Macan 4S standardno ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,1 sekundu i nudi maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Ima kombinovani WLTP domet do 606 km.

 

Macan 4S je standardno opremljen specijalnim sistemom oslanjanja Porše Aktiv Suspenšn Menadžment (PASM).

Prilagodljivo vazdušno ogibljenje sa sistemom nivelisanja i podešavanjem visine, Porše Tork Vektoring Plus (PTV Plus) i upravljanje zadnjom osovinom omogućavaju da se „šasija“ dodatno optimizuje za povećanje performansi i udobnosti.

Dva nova modela poseduju sve kvalitete druge generacije modela Macan, uključujući dizajn spoljašnjosti sa aerodinamikom optimizovanom dometom (cw = 0,25).

Arhitektura od 800 volti Premium Platform Elektrik (PPE) omogućava DC kapacitet punjenja do 270 kW.

Visokonaponska baterija se može napuniti od 10 do 80 procenata u roku od oko 21 minut na odgovarajućoj stanici za brzo punjenje.

Dva nova modela familije Porše Macan dostupna su za naručivanje i biće isporučena kupcima u drugoj polovini godine.

Cijene u Njemačkoj startuju od 80.700 evra za bazični Macan i 90.700 evra za Macan 4S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana