Pomoć specijalcima - Android aplikacija za bombardovanje

Rt.com
Pomoć specijalcima - Android aplikacija za bombardovanje

Vojni stručnjaci počeli su rad na specijalnoj Android aplikaciji koja će omogućiti specijalnim jedinicama da pozove vazdušnu podršku i da definiše ciljeve, kao i da kontroliše dronove preko smartfona.

Aplikacija je nazvana "Android Termina Assault Kit " (ATAK), a prototip aplikacije kojoj je ključni dio interaktivna mapa najavljen je kao nešto što će da “sačuva živote”, prenosi sajt RT.com.

Američka vojska već decenijama koristi preskupu tehnologiju koja će većinom da se koristi u "stvarnom životu" za nekoliko godina, ali da će SpecOp jedinice koristiti notebook-ove ili tablete da bi navodili projektile i avione do meta ili upravljali dronovima, to se već nije očekivalo.

Još je čudnija reakcija vojnika koji su imali priliku da testiraju ovaj prototip, pošto je veći do njih rekao da bi radije koristili prethodni "starinski" GPS sistem, sa nezgrapnim komandama, suviše jakim emitovanjem zračenja i poznatim Windows “plavim ekranom smrti.”

I pored tih neslaganja, američka "Drejper" laboratorija (Kembridž, Masačusets), počela je rad na fundamentalno drugačijem uređaju za specijalne operacije. Autori aplikacije kažu da njihov cilj jeste tablet koji savršeno radi u uslovima velike tenzije i borbe.

“Jedno je praviti aplikaciju koja kontoliše klimu u kancelariji i otvara i zatvara 10 prozora npr, boriti se sa bagovima i padom sistema, a potpuno druga svar je to raditi u uslovima borbe, dok neko puca na vas ili dok skačete iz aviona. Tu uskače ATAK,” rekla je predstavnica "Drejpera" Lora Mejdžor.

Aplikacija omogućava da se preko intuitivne mape i menija izabere cilj i definiše "neprijatelj" od "prijateljskih meta". I to sve bez kucanja, popunjavanja brojnih parametara i sl. Kreatori ove aplikacije koja će da "sačuva živote" nisu rekli kako njihov proizvod utiče na vijek trajanja baterije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana