Polovina onlajn korisnika smatra da im pokrivanje veb kamere uređaja štiti privatnost

Tanjug
Polovina onlajn korisnika smatra da im pokrivanje veb kamere uređaja štiti privatnost

BEOGRAD - Pokrivanje veb kamere digitalnih uređaja pomaže očuvanju privatnosti onlajn korisnika smatra 49 odsto njih, a skoro polovina, preciznije 44 odsto, igra mini-igre na mreži i radi testove radi zabave, šalje svoje lične podatke nepouzdanim izvorima da bi pristupili tim igricama i objavljuje svoje rezultate na društvenim mrežama.

Oni na taj način i svoje prijatelje uključuju u ovu neopreznu piramidu djeljenja podataka, saopštila je kompanija Kasperski koja je i radila istraživanje „Uzbuđenje, pogrešna uvjerenja i velika nesigurnost - Kako se globalni potrošači uključuju u digitalni svijet“.

Rezutati istraživanja su pokazali i da polovina svih korisnika strahuje da glasovni asistenti stalno prisluškuju i prikupljaju lične podatke.

Kao odgovor, skoro trećina ispitanika, odnosno njih 28 odsto, pribjegava prebacivanju svojih uređaja u režim rada u avionu tokom važnih privatnih razgovora.

Istovremeno, 40 odsto korisnika pogrešno vjeruje da ih aktiviranje inkognito režima čini potpuno nevidljivim na mreži.

Pored toga, 24 odsto je spremno da klikne na nepoznate linkove u aplikacijama za komunikaciju, potencijalno ugrožavajući svoju bezbjednost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana