Pokrenuta nova tužba protiv TikToka

GS
Pokrenuta nova tužba protiv TikToka

Američka vlada podnijela je novu tužbu protiv TikToka zbog nezakonitog prikupljanja podataka o djeci i zbog nepostupanja nakon što su roditelji pokušali da izbrišu naloge svoje djece.

Ministarstvo pravde saopštilo je da praksa kompanije predstavlja “masovnu invaziju na privatnost djece” i time krši zakone koji zahtijevaju od internet kompanija da dobiju saglasnost roditelja za prikupljanje informacija od ljudi mlađih od 13 godina, piše BBC protiv kompanije BiteDance, koji stoji iza TikToka, sličan slučaj je pokrenut 2019. godine, a u septembru prošle godine irski regulatori kaznili su ih sa 345 miliona evra, takođe zbog kršenja privatnosti djece.

TikTok je osporio tvrdnje i rekao da je „ponosan“ na svoje napore da zaštiti djecu i da će nastaviti da unapređuje društvenu mrežu.

Rekli su da su proaktivno uklonili maloljetne korisnike i dobrovoljno postavili zaštitu, kao što su podrazumijevana ograničenja vremena ekrana i dodatne mjere zaštite privatnosti za maloljetnike.

– Ne slažemo se sa ovim optužbama, od kojih se mnoge odnose na prošle događaje i postupke koji su činjenično netačni ili su smatrani – rekao je portparol.

SAD optužuju TikTok da implementira „neispravne“ načine za provjeru naloga koje su kreirala djeca i da ometa roditelje kada pokušavaju da ih izbrišu.

Naime, pregledom 1.700 zahtijeva roditelja za ukidanje naloga koji su podnijeti u periodu od 2019. do 2020. godine utvrđeno je da je 30 odsto njih još uvijek bilo aktivno u novembru 2021.

Zvaničnici su zatražili od suda da kazni TikTok za ovo kršenje.

– Ovo je neophodno kako bi se spriječilo optužene da prikupljaju i koriste privatne podatke male djece bez saglasnosti ili kontrole roditelja – rekao je glavni zamjenik pomoćnika državnog tužioca Brajan Bojnton.

TikTok je među najpopularnijim platformama društvenih medija na svijetu, sa više od milijardu korisnika širom svijeta. Istraživanje kompanije Pev Research pokazalo je da više od 60 odsto američkih tinejdžera između 13 i 17 godina koristi platformu, a više od polovine njih svakodnevno, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana