Pirati koji su promijenili internet

techweb.net
Pirati koji su promijenili internet

Moderni Robin Hudovi, internetski pirati zbog kojih se danas razbacijemo kraticama kao što su SOPA, PIPA i ACTA-a.

Od Napstera do The Pirate Bayja, ekipa koja nam je omogućila upoznavanje s muzikom, filmovima i serijama koje nikad ne bismo pogledali, a tvrdoglavu muzičku industriju pokušava natjerati na promjenu poslovnog modela.

Bram Koen (BitTorremt)

Ako ćemo hronološki, prvi na listi je Bram Koen, koji je najpoznatiji kao autor BitTorrent protokola te prvog programa koji je ga koristio, nazvanog… BitTorrent.

Upada u onaj stereotip informatičkih genija koji su bili miljama ispred svoje generacije, ali odustali od faksa kako bi se posvetili praktičnijim stvarima. Tehnički, zapravo nije neki veliki pirat, ali zahvaljujući njemu danas rano ujutro na disku imate friške epizode serija skinute s omiljenog vam torrent trackera. Na BitTorrentu je počeo raditi 2001. godine, a protokol je popularizovana nakon što je prve beta testere namamio besplatnom pornografijom. Kratko je radio u Valveu, da bi 2004. osnovao vlastitu firmu BitTorrent, Inc. koja danas razvija µTorrent.

Šovn Faning (Napster)

Faning je bio jedna od prvih i najvećih rokenrol zvijezdi peer-to-peer file sharinga. I on je zbrisao s faksa da bi se posvetio hobiju - Napsteru, tada megapopularnom, a sada samo legendarnom servisu za šeranje muzike. Beta verziju pokrenuo je 1999. godine, već iduće je bio na naslovnici časopisa Time, a odmah godinu potom sudskom nagodbom servis je ugašen.

Sjećamo ga se po tužakanju sa Metalikom, kada se na MTV-jevoj dodjeli nagrada pojavio u njihovoj majici. Kamera je brzo skočila na bubnjara Metalike Larsa Ulriha, koji je glumio da drijema u publici. Faning je potom Napster pretvorio u legalni muzički servis, a kao takav životari i danas.

Niklas Zenstrom i Janus Fris (KaZaA)

Skandinavci zaslužni za KaZaAu, koju smo naveliko koristili prvom polovinom prošle decenije. KaZaA kakvu smo poznavali ugašena je 2006. godine, kada je tadašnji i današnji vlasnik, australski Šareman Netvorks, nagodbom platio 100 milijona dolara muzičkoj industriji.

Kao i Napster, KaZaA je polu-uspješeno krenula u legalne vode. Materijal skinut s KaZaAine mreže vjerojatno još uvijek počivaju na nekom starom, prašnjavom disku pospremljenom u zaboravljenoj ladici. Fajlovi su se dijelili koristeći njihov softver, koji je s vremenom i rastom popularnosti KaZaAe postajao sve veći i veći bloatware u koji je je bilo podlo upakirano i par malicioznih virusa. Zajednica je potom proizvela alternative u vidu “Lite” softvera, koje je Šareman Netvorks,  prozvao zbog kršenja autorskih prava. Zenstrom i Fris podjednako su poznati kao autori Skypea, kojeg su 2005. prodali eBayu za 2,6 milijardi dolara.

Mark Hovard Gorton (LimeWire)

Gortonov LimeWire svojedobno se hvalio titulom najpopularnijeg P2P alata, a na vrhu popularnosti bio je negdje paralelno s KaAZom. LimeWire je također bio nafilan bloatom i malverima te nudio “pro” verziju za nekih 35 dolara godišnje.

Kako je čitava poanta piratizovanja bila besplatno dijeljenje goodiesaa, popularizacija torrenta dočekana je s veseljem. Iako ga tada više niko normalan nije koristio, konačna sudska odluka o gašenju LimeWirea stigla je u oktobru 2010. godine.

.

The Pirate Bay

Gotfrid Svartholm Varg, Fredrik Neij i Peter Sunde suosnivači su The Pirate Bayja, trenutno  (i najotpornijeg u galaksiji, kažu). Trojac je još 2009. osuđen na osmomjesečnu zatvrosku kaznu i nešto manje od milion dolara kazne po glavi. Iako je to bilo prije više od dvije godine, trojac još uvijek čeka odsluženje kazne za presudu koja je 1. februara ove godine postala konačna.

Sunde, bivši portparol TPB-a, svojedobno je izjavio:”Čak i kad bi imao novac, radije bi spalio sve što posjedujem, ne bih im dao ni pepeo. Mogu si ga sami pokupiti. Toliko mrzim industriju.” Usprkos presudi osnivačima, TPB gura i dalje, doduše uz postepena prilagođavanja poput gašenja vlastitog trakera te prelaska s torrent atoteka na magnetne linkove.

Kim Dotkom (Megaupload)

Najaktualnija meta antipiratskog lobija i američkih federalaca je 38-godišnji Nijemac s prebivalištima u Hong Kongu i Novom Zelandu. Odnosno, bio je meta sve dok 20. januara nije bio uhapšen, a njegov file-sharing servis Megaupload ugašen.

Prilično osebujan momak, već ranije optuživan za kompjuterski kriminal, pronevjeru i još svašta nešto, a ovogodišnje hapšenje nije mu prva posjeta zatvorskoj ćeliji. Među imovinom koju je novozelandska policija zaplijenila bilo je, između ostalog i razno oružje te skupocjeni automobili. Dotkoma, odnosno Kima Šmica, moglo se vidjeti u različitim imenama na tablicama tipa “God”,”Good”, “Evil”, “Mafia”, “CEO”, “Hacker” i - ironično - “Guilty”. Nedavno je pušten na slobodu uz garanciju i zabranu pristupa internetu, što je za Dotkoma, identično zatvoru. Samo uz malo bolju hranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana