Ovi telefoni su najlakši i najteži za popravljanje...

Mashable
Ovi telefoni su najlakši i najteži za popravljanje...

iFixit, kompanija koja redovno rasklapa sve poznate gedžete, objavila je listu smartfona koji su poređani po lakoći njihovog popravljanja.

Kako je iFixit definisao, popravljivost se rangira na skali od 0 do 10 – a 10 označava uređaj koji je najlakše popraviti.

Kako bi dobio dobru ocjenu, uređaj mora da bude lako rastavljiv, mora da postoji uputstvo za njegovo servisiranje a poeni se dobijaju ili oduzimaju u odnosu na težinu njegovov otvaranja i zamjene ključnih komponenti.

iFixitova lista ne pokriva sve telefone na tržištu, a sudeći po rezultatima, Motorola je šampion kada je popravljivost u pitanju s obzirom da su njeni Droid Bionic i Atrix 4G jedini uređaji koji su ikada dobili 9 poena.

Samsungov Galaxy S4, kao i S3 i S3 dobili su 8 poena, a tu su još i Note i Note II sa podjednakim skorom.

Appleov iPhone 5 dobio je solidnih 7 poena, koliko je dobio i Googleov Nexus 4, Motorolin Moto X i Appleovi iPhone 3G i 3GS.

iPhone 5C i 5S dobili su 6 poena s obzirom da je njihove baterije teže ukloniti.

Originalni iPhone koji je predstavljen 2007. godine dobio je samo 2 poena pošto skrivene spajalice njegovo otvaranje i rasklapanje čine skoro nemogućim a bateriju je jako teško zamjeniti.

HTC One zaokružuje ovu listu sa 1 poenom. iFixit je izjavio da je njegova konstrukcija solidna ali da je telefon gotovo nemoguće otvoriti bez nanošenja štete zadnjem poklopcu što ga čini jako teškim za popravku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana