Osvježeni BMW M2 dobio dodatnih 20 konjskih snaga

G.S.
Osvježeni BMW M2 dobio dodatnih 20 konjskih snaga

BMW je za narednu programsku godinu predstavio decentno osvježenu Seriju 2, a zajedno s ostatkom društva osvježen je i najsnažniji model koji se krije iza oznake M2 i predstavlja ulaznicu u svijet bavarskih automobila koje “potpisuje” M odjel.

Nema promjena na skladnoj Kupe karoseriji koja će kupcima biti dostupna u nekoliko dodatnih novih boja, ali i u kombinaciji s jednobojnim aluminijskim felgama koje ovaj put nisu u poslovično tamnim nijansama, a u ponudi su i uz nedavno redizajnirana izdanja modela M3 i M4.

Iza velikih vrata krije se kabina u tamnim tonovima u koju je s redizajnom stigao novi multifunkcionalni upravljač i novi multimedijalni sistem iDrive 8.5. Dio standardnih sjedišta opciono može biti ukrašen crvenim detaljima, a u opciji su i još lakša i više profilisana prednja sjedišta s karbonskom osnovicom.

BMW M2 i dalje će se nuditi u kombinaciji s ručnim ili automatskim mjenjačem i pogonom samo preko zadnje osovine, ali poznati redni trolitarski 6-cilindarski biturbo motor sada umjesto dosadašnjih 460 razvija 480 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta (550 Nm s ručnim mjenjačem, 600 Nm s automatskim mjenjačem) ostala je nepromijenjena. S dodatnih 20 „konja” M2 se snagom izjednačio s osnovnim verzijama modela M3 i M4.

U kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem M2 od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde i razvija elektronski ograničenih 250 km/h, a verzija s 8-stepenim automatskim mjenjačem iz mjesta do „stotke” stiže 0,2 sekunde brže. Osnovna cijena u Njemačkoj iznosi 77.490 evra, a proizvodnja počinje u avgustu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana