Nvidia predstavila novu Tegry K1 sa 192 jezgra

Agencije
Nvidia predstavila novu Tegry K1 sa 192 jezgra

Kompanija Nvidia u velikom stilu počela je CES „ludilo“ predstavljanjem svog novog čipa Tegra K1, koji ima 192 CUDA jezgra.

.Nvidia smatra da ovaj čip premošćuje „rupu“ na tržištu između desktop grafičkih kartica baziranih na Kepleru i mobilnih Tegra čipova, i to ne samo Tegra 5 nego i Tegra 5000. Sve u svemu, to je „mobilni čip sa desktop srcem“.

Nvidia je saopštila i da Epic Games uskoro pušta u život Unreal Engine 4, jedan od najbitnijih „gejm-endžina“ slijedeće generacije i to za K1. To je bitna vijest, pošto znači da se kompanije koje prave igre, odmah prilagođavaju novom K1.

Šta donosi K1? Pored očiglednog foto-realizma, promene će biti primjetne i u brojnim simulacijama fizičkih eksperimenata, svjetlosnim sistemima, kretanju čestica, ali i podršci za DirectX 11, OpenGL 4.4. Od stilizovanih animiranih slika do vjerne reprodukcije zgrada, K1 bi mogao bez problema da prevaziđe grafiku na aktuelnim igračkim konzolama.

Tegra K1 ne dosnosi samo 32-bitnu quad-core (4-Plus-1 ARM Cortex-A15 CPU) konfiguraciju, ona će biti osnova i za Nvidijine dugoočekivane Denver procesore.

Šta nas dijeli od upotrebe ovog „montruma“ u našim laptopovima i tabletima? Teško je reći, pošto Nvidia nije saopštila kada će K1 biti u prodaji, kao ni koliko će da uređaji sa njim da koštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana