NSA bez problema može da provali mobilnu enkripciju

Mashable
NSA bez problema može da provali mobilnu enkripciju

Nacionalna bezbjednosna agencija SAD (NSA) posjeduje tehničke kapacitete da provali u najkorišćenije tehnologije enkripcije na smartfonima i dobije pristup pozivima i porukama, tvrdi Washington Post.

List se poziva na tajni dokument koji je obezbjedio Edvard Snouden i koji tvrdi da agencija bez ikakvih problema može da dekodira tehnologiju nazvanu A5/1. U pitanju je najuobičajenija šifra koja se koristi za enkripciju mobilnih podataka dok se oni transmituju za prijemnicima.

Aškan Soltani, stručnjak za bezbjednost, objašnjava da su stručnjaci za enkripciju svjesni slabosti ove tehnologije koja koristi decenijama staru 2G GSM tehnologiju.

Ove sposobnosti NSA su agenciji omogućavale da prisluškuje privatne razgovore i to u širokom obimu. Sa druge strane, za agenciju bi bilo nezakonito da špijunira građane Sjedinjenih Američkih Država bez sudskog naloga, ali eksperti vjeruju da su i druge nacije vjerovatno razvile identične tehnologije nadzora.

Nakon objavljivanja teksta, NSA je objavila slijedeće saopštenje:

„Nacije su kroz istoriju koristile enkripciju kako bi čuvale svoje tajne, a danas, teroristi, sajber kriminalci i osobe koje se bave trgovinom ljudima takođe koriste tehnologiju kako bi sakrili svoje aktivnosti. Informativna zajednica pokušava da se suprotstavi tome kako bi razumela namjere stranih predstavnika i spriječila ih da naškode Amerikancima i saveznicima SAD".

Globalni mrežni operatori prilično sporo unapređuju svoje mreže zato što iziskuje „vrijeme i velike količine novca", iako je situacija nešto bolja u najbogatijim nacijama.

Dokument ne otkriva da li NSA može da provali u novije 3G i 4G GSM mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana