Novi USB tip-C priključak za kraj kabl konfuzije

Agencije
Novi USB tip-C priključak za kraj kabl konfuzije

Nova generacija USB konektora imaće dimenzije micro USB-a, ali biće "reverzibilna" kao Apple-ov Lighting konektor, ili (u prevodu) moći da se priključi na vaš kompjuter bez obzira sa koje strane ga "gurate".

Tehnloški konzorcijum zadužen za USB standarde objavio je da je počeo razvoj nove generacije USB priključaka. Vijest je oduševila brojne "IT gikove" širom svijeta i ispunila želju koja je dugo, bez dobrog objašnjenja, ostajala neispunjena: novi "tip-C" priključak biće reverzibilan, što znači da korisnici više neće morati da obrću konektor ili da gledaju u njega da bi "naboli" pravu orijantaciju za priključivanje.

Loša vijest je da novi standard (naravno) neće biti kompatibilan sa sadašnjim USB portovima, uključujući i micro USB-ove. Novi dizajn će biti u skladu sa Apple-ovim Lighting konektorom, sa tanjim profilom "koji će pomoći dalji razvoj tanjih i ljepših uređaja".

U saopštenju za medije Aleks Peleg iz Intel-a pozdravio je novi standard, pošto će on "omogućiti potpuno novu super-tanku generaciju uređaja, od smartfona do tableta, preko 2-u-1 uređaja, do laptopova i desktopova i mnogih drugih elektronskih uređaja."

"Ovaj novi "tanki" konektor koji će omogućiti protok podataka, električne energije i videa biće jedini konektor koji vam je potreban za bilo koji uređaj koji posjedujete," rekao je Peleg.

Planirano je da novi konektor bude testiran tokom slijedeće godine, a tehničke specifikacije biće objavljene sredinom 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana