Novi algoritam ignoriše loš sadržaj na Facebooku

Zoran Lukić
Novi algoritam ignoriše loš sadržaj na Facebooku

Novi algoritam Facebook izazvao je veliku pometnju kod Internet medija koji su u stručnoj javnosti poznati kao „portali na steroidima" ili web stranice koji svoju popularnost zasnivaju na poslovnom modelu optimizacije za pretraživače i društvene medije.

Ono što je Facebook promijenio je algoritam prikazivanja sadržaja u News Feedu u pokušaj da se riješi problem sa nebitnim i nezanimljivim objavama.

Ova promjena ne znači i manje objava na Feedu za privatne korisnike, a razgovori Facebook prijatelja trebali bi da se objavljuju i dalje na početnoj stranici.

Koliko ova promjena utiče na poslovanje pojedinih portala govori podatak da se u izvještaju Gemiusa, agencije koja prati internet statistike u regionu, skoro svi zabilježili pad posjete u svim segmentima. Samo je par medija doživjelo rast, a pojedini su potpuno potonuli i to oni koji su u većini svoju posjetu zasnivali na Facebook objavama.

Preusmjeravanje prometa s Facebooka na medijske servise se utrostručilo u 2013 godini u odnosu na 2012 godinu, što pokazuje da korisnici ove društvene mreže reaguju i često klikaju na članke i vijesti.

To su koristile „spamerske" stranice, koje nude bezvrjiedan sadržaj, a njihovi administratori su zatrpavali News feed smješnim slikama poput memea ili stripova, samo kako bi povećali aktivnost prijatelja.

Svi oni koji su ignorisali upozorenje da je bolje postavljati kvalitetan i koristan sadržaj, a koji bi bio u skladu sa imenom brenda, sad su doživjeli otrežnjenje i kukaju.

Kako je na službenom Facebookovom blogu napisao inžinjerVarun Kachiola, „cilj je promjena korisnicima prikazivati pravi sadržaj u pravo vrijeme, bez obzira da li je to od bliskog prijatelja ili izvora vijesti".

Kriterijum kako se određuje koja će objava biti prikazana i koliko će obuhvatiti prijatelja sačinjen je na osnovu anketa i testova provedenih tokom 2013 godine.

On obuhvata sljedeća pitanja:

  • Da li je kvalitetan sadržaj onaj koji je pravovremen i relevantan?
  • Da li je to sadržaj koji dolazi od izvora kojemu vjerujete?
  • Da li biste ga podijelili ili preporučili prijateljima?
  • Da li vam je taj sadržaj uistinu zanimljiv ili se pokušava "na prevaru" uvući u News Feed
    (na primjer, kada se poziva korisnike na lajkanje ili dijeljenje sadržaja)?
  • Da li bi vam smetalo da vidite ovakav sadržaj u News Feedu?

Uz ovo još se u obzir uzima koliko je često sadržaj određene stranice prijavljen Facebooku, jesu li popunjeni svi podaci o stranici ili jesu li fanovi te stranice istovremeno i fanovi drugih visokokvalitetnih stranica.

Na osnovu ovoga stvoren je algoritam koji određuje kvalitet stranice, a samim time kome, kada i koliko često će se prikazivati njen sadržaj.

Facebook je ranije, prije primjene novog algoritma, upozorio vlasnike stranica koje proizvode niskokvalitetni sadržaj (meme), da mogu očekivati određeno smanjenje aktivnosti. Stranice koje objavljuju isključivo takav sadržaj, vidjeće veći pad. Promjena će biti najveća za stranice koje postavljaju visokokvalitetan sadržaj, koje mogu očekivati povećanje interakcije.

Preporuke Facebooka su sadržane u ovih par smjernica:

  • Neka objave budu pravovremene i relevantne.
  • Treba radite na kredibilitetu i gradite povjerenje kod ciljane publike.
  • Prije postavljanja objave uvijek se treba upitati: Da li bi ovo korisnici podijelili sa svojim prijateljima?         
  • Razmislite želi li vaši Facebook prijatelji uopšte vidjeti taj sadržaj u svom News Feedu.     

Ove preporuke su portali na steroidima uglavno ignorisali i sad kad im je oborena kula od karata nastoje to omalovažiti. Mnogi od njih su uložili na desetine hiljada KM u marketing kako bi imali što veći broj prijatelja, umjesto da su taj novac upotrijebili u stvaranje relevantnog sadržaja.

U tom košu su se našle i mnoge stranice firmi zato što su pogrešno shvatili „Content marketing" smatrajući da objavljivanjem slika sa citatima ili vicevima mogu povećati doseg i sa tim dovesti istinski zainteresovane prijatelje. Dosta novca je dato na reklamiranje umjesto da se dio toga potroši na stvaranje relevatnog sadržaja koji bi bio zanimljiv i koji bi prijatelji smatrali korisnim te ga kao takvog dijelili, komentarisali i pričali o njemu.

Ko se držao preporuka i na tome zasnivao svoj poslovni model na stranicama nije doživio nikakve negativne promjene već je mogao osjetiti značajni rast prijatelja i doseg objava.

Facebook bi sa ostalim društvenim mrežama trebalo da na stranice firmi ili portale dovodi trećinu posjetilaca dok drugi kanali preostali dio. Ovo se u praksi pokazalo kao najbolji način angažovanja u promociji. Ko je zanemario ostale kanale distribucije sadržaja osim tehničkim promjenama na društvenim mrežama podložan je i ostalim socijalnim promjenama koje su normalne u takvom okruženju, bez mogućnosti da amortizuje negativnosti na drugim mjestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana