Novi “ajfon 5” veći i brži od starog

Agencije
Novi “ajfon 5” veći i brži od starog

San Francisko - „Epl” je predstavio novi model mobilnog telefona „ajfon 5”, koji ima veći ekran i radi brže od prethodnika, s očekivanjem da će ovaj aparat pomoći kompaniji da zadrži primat u odnosu na konkurenciju iz „Samsunga” i „Gugla”, prenose agencije.

„Ajfon 5” ispunio je očekivanja mnogih zaljubljenika u tehnologiju i tehnoloških analitičara, ali je donio nedovoljno iznenađenja da bi „Eplove” akcije značajnije ojačale na berzi.

- Telefon nije zadivio zato što je sve što danas vidite rezultat evolucije postojećih stvari. Mislim da su, ipak, učinili dovoljno da zadovolje korisnike - izjavio je Majkl Jošikami, direktor kompanije za upravljanje finansijskim sredstvima „Destinejšen velt menadžment”, prenio je Rojters.

Direktor „Epla” Tim Kuk otvorio je ceremoniju u San Francisku, a šef marketinga Fil Šiler predstavio je publici „ajfon 5” i njegove nove mogućnosti.

Aparat ima četvoroinčni „retina” ekran, brži je u pregledanju interneta preko 4G bežične mreže i lakši je za 20 odsto od prethodnog modela.

Akcije „Epla” okončale su dan na berzi rastom za 1,4 odsto, na 669,79 dolara.

Prodaja novog mobilnog telefona u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Hong Kongu, Japanu, Singapuru i Britaniji počinje 21. septembra.

Analitičari očekuju da će samo u septembru biti prodato 10 do 12 miliona ovih aparata.

Osim konkurencije u vidu mobilnih telefona kompanija „Samsung” i „Gugl”, u trku se uključio i „Majkrosoft”, koji pokušava da nametne svoj operativni sistem „vindous 8” za mobilne telefone kao alternativu „androidu” i „Eplovom” operativnom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana