Nokia jeftinim telefonima mami kupce za Lumiu

Mashable
Nokia jeftinim telefonima mami kupce za Lumiu

Nokia ima misiju: osvojiti što je moguće više fanova Windows Phonea i to po svaku cijenu.

Zbog toga je kompanija predstavila par osnovnih telefona na Svjetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni s namjerom da pripremi teren za buduće korisnike Lumia smartfona.

Ideja je da čak i ako telefon nema aplikacije, niti ga pokreće neka od većih platformi, on i dalje može ponuditi internet konekciju.

"Kada ljudi po prvi put iskuse internet, koristiće Bing, Outlook mail, OneDrive...", kaže Džusi Nevanlina, potpredsjednik marketinga telefona.

"Ako možete da ponudite cloud usluge po niskoj cijeni, to je ogromna prednost".

O kakvim cijenama je ovdje riječ?

Naime, ovi telefoni koštaju svega 29 evra i to bez ugovora sa operaterom. To je cijena Nokia 220 koja izgleda kao telefon koji ste možda imali 2005. s jednim izuzetkom: ima web pretraživač i preinstalirane ikonice za Facebook i Twitter.

Pretraživač je izuzetno efikasan – kompresuje podatke za 80 odsto, a naravno koristi Microsoft Bing. Takođe, tu je i nekoliko igara iz Gamelofta.

Nešto naprednija je Asha 230 i košta 45 evra. Na neki način, ona je slabija verzija smartfona.

"Ona ima iste aplikacije kao Asha iz serije 500. Obavlja osnovne zadatke smartfona vrlo dobro".

Takođe, u mnogome se oslanja na Microsoft i Nokia usluge: Bing pretragu, Outlook mail, Here Maps i Onedrive. Glavni ekran takođe ima Asha Fastlane, koji bilježi sve vaše najčešće aktivnosti na uređaju.

Telefon bi trebalo da se nađe u prodaji početkom marta, a ako njihov plan uspije, zadovoljni korisnici bi trebalo da pređu na Lumia smartfone oko 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana