“Nasljeđe Hogvortsa” najprodavnija video-igra 2023. godine; Magija zavladala svijetom gejminga

Branislav Predojević
“Nasljeđe Hogvortsa” najprodavnija video-igra 2023. godine; Magija zavladala svijetom gejminga

LOS ANĐELES - Igra “Nasljeđe Hogvortsa” zvanično je bio najprodavaniji naslov u oblasti gejming industrije tokom 2023. godine, što je postalo veliko iznenađenje u ovoj grani industrije zabave.

Naime, zvanično je, po prvi put u petnaest godina, naslov koji nije dio franšiza “Call Of Duty” ili “Rockstar” potvrđen kao najprodavanija video-igra godine, što dovoljno govori o medijskoj moći imena Hari Poter u svim oblastima industrije zabave. U roku od dvije sedmice od lansiranja, igra je prodata u više od 12 miliona primjeraka i ostvarila 850 miliona dolara globalnog prihoda od prodaje. Od 5. maja 2023. prihod je dostigao milijardu dolara, a do kraja 2023. globalna prodaja iznosila je 22 miliona primjeraka. Brojke potiču od analitičkog giganta “Sirkana” i pokrivaju fizičku i digitalnu prodaju igara, a po njihovoj analizi “Nasljeđe Hogvortsa” je igra koja je bila na prvom mjestu u SAD,  ali dominira i globalnom prodajom. Uspjeh je još veći, kada se uzme u obzir da je u premijernoj sezoni pobijedila dobro poznate igre: “Call of Duty”, koji je bio drugi serijal, dok je treći bio “Madden NFL 24”.

U pitanju je akciona igra uloga iz 2023. koju je razvio studio “Avalanš”, a objavio medijski gigant “Vorner bros gejms”, kao dio franšize “Svijet čarobnjaka”, a odvija se vijekovima prije događaja opisanih u romanima o Hariju Poteru. Igrač kontroliše učenika upisanog u Hogvorts školu vještičarenja i čarobnjaštva koji uči da rukuje nizom magičnih sposobnosti i predmeta. Uz pomoć kolega studenata i profesora, protagonista kreće na putovanje kako bi otkrio drevnu tajnu skrivenu u čarobnjačkom svijetu.

Razvoj igre je započeo 2018. godine dok su snimci igranja prije objavljivanja procurili na internet iste godine. Priča je osmišljena tako da se odvija u periodu u kojem nisu postajali glavni likovi iz književnog i filmskog Poter svijeta, nudeći igračima priliku da urone u svoj vlastiti svemir. Razvoj igre praćen je sa velikim očekivanjima, a njen uspjeh nisu spriječili ni brojni napadi na kreatorku Hari Poter serijala, književnicu Džejn R. Rouling, zbog njenih stavova na račun transeksualnosti što je dovelo do neuspješnih poziva na bojkot igre. Nakon nekih kašnjenja, objavljena je 10. februara 2023, a  period ranog pristupa igri doveo je do rekordne gledanosti na striming platformi “Tvič”, što je čini najgledanijom igrom za jednog igrača svih vremena na platformi.

Igra je dobila pozitivne kritike, uz pohvale za borbu, dizajn, likove, raznovrsnost sadržaja i vjernost izvornom materijalu, ali kritike zbog tehničkih problema i nedostatka inovacija kao igre otvorenog svijeta. Ipak, brojke su rekle svoje, pa su gejming avanture iz ove sad već legendarne franšize, potukle nikad moćniju konkurenciju te donijele nove promjene u svijetu gejminga. Koliko je to velik uspjeh, govori podatak da je godišnja potrošnja SAD na sadržaj video-igara, hardver i dodatnu opremu dostigla 57,2 milijarde dolara u 2023.  više od jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rekordi

Velik uspjeh ova video-igra duguje vjernosti obožavalaca, koji su potrošili 707 miliona odigranih časova na novi predmet svoje ljubavi.

Za razliku od drugih igara mnogi su se vratili i igrali igru ​​više puta, birajući drugu kuću u Hogvortsu u koju će biti razvrstani za drugačije iskustvo priče. Zatim, tu su zabavni podaci u igri, koji pokazuju da je skuvano 819 miliona napitaka, ubrano 1,3 milijarde magičnih biljaka, spaseno 593 miliona magičnih zvijeri i 4,9 milijardi mračnih čarobnjaka poraženo u hodnicima virtuelne škole čarobnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana