Najpoznatiji pirat na svijetu biće izručen Americi

G.S.
Najpoznatiji pirat na svijetu biće izručen Americi

Novi Zeland je konačno potpisao nalog za ekstradiciju, nakon 12-godišnje pravne bitke koju je osnivač Megauploada vodio sa SAD.

Kim Dotkom se izručuje Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa dugogodišnjim krivičnim optužbama u vezi sa njegovim ugašenim servisom za dijeljenje fajlova – Megaupload.

Naredbu je potpisao ministar pravde Novog Zelanda Pol Goldsmit, navodi Staf, istakavši da su dobili „opsežne informacije od Ministarstva pravde u vezi sa ovim pitanjem“ i da „gospodin Dotkom treba da bude predat SAD-u kako bi se suočio sa suđenjem“.

Kao osnivač i bivši izvršni direktor Megauploada, američke vlasti su optužile Dotkoma (rođenog kao Kim Šmic) da je koštao filmske studije i diskografske kuće preko 500 miliona dolara omogućavajući korisnicima da dijele piratski sadržaj. Internet mogul njemačkog porijekla preselio se na Novi Zeland 2010. godine i bori se protiv ekstradicije otkako je lokalna policija, po nalogu FBI-ja, izvršila raciju u njegovoj vili u Oklandu 2012. godine zbog optužbi za reketiranje, pranje novca i kršenje autorskih prava. Ministarstvo pravde je iste godine zatvorilo Megaupload.

Dotkom, koji je proveo posljednjih nekoliko godina plasirajući različite teorije zavjere i digitalne dezinformacije, odgovorio je na odluku o deportaciji na platformi Dž, rekavši: „Poslušna američka kolonija u Južnom Pacifiku upravo je odlučila da me izruči zbog onoga što su korisnici ubacili na Megaupload“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana