Mogu li Anonimusi srušiti internet?

tportal.hr
Mogu li Anonimusi srušiti internet?

LONDON - Anonimusi su prije određenog vremena najavili da će 31. marta hiljade njenih pripadnika srušiti kompletan internet. BBC je analizirao njihove prijetnje i zaključio da tako nešto nije nemoguće.

 

Operacija Blackout trebalo bi da bude sprovedena simultanim napadima hakera na DNS servere koji pretvaraju internet adrese u numeričke IP adrese koje računari prepoznaju. DNS u načelu osigurava da se spojite na odgovarajuću stranicu nakon što unesete veb adresu u brovser.

Kad bi ovakav napad uspio, tj. kad bi hakeri uspjeli da zaguše DNS servere ogromnim brojem lažnih zahtjeva, mnoge stranice na internetu vjerovatno bi postale nedostupne. No pitanje je ima li Anonimus snage za ovakav napad na globalnoj skali.

BBC je napravio detaljnu analizu najavljenog napada, s jednostavnim zaključkom: nikad ne reci nikad.

Anonimus je neformalna decentralizovana grupa anonimnih hakera, pripadnika raznih internet supkultura koje se načelno zauzimaju za slobodu interneta, protiv cenzure i naplaćivanja sadržaja.

Posqednjih nedjelja, Anonimus se proslavio nizom akcija među kojima i rušenjem stranica Vatikana i hakovanjem više od pet miliona mailova Stratfora, analitičke kompanije za globalnu bezbjednost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana