Mobilni telefoni koji su menjali svije(t)

Daily Telegraph
Mobilni telefoni koji su menjali svije(t)

Koliko se brzo mijenjao svijet oko nas lako se vidi i na promjenama koje su pretrpjeli mobilni telefoni, a koji su i sami mijenjali našu svakodnevicu.

Da li možete da se sjetite kako je izgledao prvi mobilni telefon koji ste ikada vidjeli? Ili kako je izgledao vaš prvo mobilni telefon? Koliko je bio težak, da li je imao antenu, je li bio na preklom ili je u pitanju bio "slajder" model?

Da li je to bio baš neki sa ove liste odabranih mobilnih telefona, koji su prema mišljenju Dejli telegrafa, obilježili tri decenije za nama?

Ovo je prvi mobilni telefon koji ste zaista mogli da nosite sa sobom. Njegova cijena te 1983, kada je počeo da se prodaje u SAD, iznosila je 4.000 dolara. Telefon je u prodaju ušao ravno deset godina nakon što je u SAD obavljen prvi telefonski razgovor mobilnim telefonima.

1986: Motorola 4500X

Motorola je predstavila svijetu svoj novi telefon, Motorola 4500H, koji je predvodio generaciju telefona vezanih za automobile. Međutim, i njih je vrijeme brzo pregazilo. Motorola 4500H je inače bio telefon težak 3.5 kilograma, a najtežio dio bila je nevjerovatno velika baterija.

1989: MicroTac 9800X

U trenutku kada je predstavljen, ovo je bio najmanji i najlakši telefon, iza kojeg je stajala naravno - Motorola. Zanimljivo je da je telefon imao i malenu, plastičnu antenu koja zapravo nije imala nikakvu funkciju.

1992: The Motorola International 3200

Te 1992. godine dobili smo prvi mobilni telefon koji je zaista mogao da se drži u jednoj ruci. Na slici je prikazan za kasnije veoma popularnom Nokiom 3210, čisto radi poređenja.

1992: Nokia 1011

 

Iste godine u igru ozbiljno ulazi i Nokia, sa prvim mobilnim telefonom koji je podržavao GSM. Ovaj telefon kasnije je smjenio model 2210, predstavljen 1994. godine, kao telefon namjenjen poslovnim ljudima.

1994: IBM Simon

Ovo je bio prvi telefon na svijetu koji je imao danas široko rasprostranjene softverske aplikacije koje su se pokretale uz pomoć dodatne olovke i ekrana osjetljivog na dodir. Simon je koštao 899 dolara i mogao je da se koristi samo u SAD.

1996: Nokia Communicator

Nokia je predstavila svoju novu seriju pametnih telefona Nokia Communicatorr, koji su spolja izgleda sasvim uobičajeno, ali kada ih otvorite, na raspolaganju imate querty tastaturu i LCD ekran, velik skoro koliko i sam telefon.

1996: StartTac

Motorolin telefon StartTac je bio prvi telefon na preklop koji se prodao u više od 60 miliona primjeraka.

1996: Nokia 8110

Ta 1996. godina bila je prilično važna za inovacije na polju mobilnih telefona. Uz Motorolu, i Nokia je izbacila neobičan telefon koji je postavio nove standard. Bio je to model 8110, prvi "slajder" telefon, kakav je koristio i Kijanu Rivs u filmu "Matriks".

2000: Ericsson R380

Ovo je telefon koji je prvi dobio zvaničnu etiketu smartfona. Bio je to revolucionarni model koji je bio iste veličine kao i ostali aktuelni modeli, ništa teži od njih, ali je za razliku od konkurencije imao operativni sistem - Symbian OS.

2000: Nokia 3310

A tek kakvu je pometnju izazvao ovaj telefon? Nokia je uz pomoć kultnog modela 3310 zadržala, pa čak i uvećala dominaciju na tržištu telefona.

2002: Palm Treo

palm Treo je bila linija smartfona koju je originalno razvila kompanija Handspring, kupljena od stranae Palma. Treo je za to vrijeme imao mnoge revolucionarne opcije, pa ste tako tokom razgovora telefonom mogli da provjeravate kalendar, da pozivate brojeve direktno iz liste kontakata, šaljete mejlove…

2003: Nokia 1100

Ovo je do danas ostao najprodavaniji telefon svih vremena. Namijenjen korisnicima iz zemalja u razvoju, ovaj model je najbolje približio svijet mobilnih telefona korisnicima sa plićim džepom.

2003: Blackberry Quark

Blackberry je početkom dvehiljaditih predstavio svoju seriju Quark smartfona koji su prvi ponudili integrisano glasovno pozivanje kontakata. Prije ovog telefona za takvu funkciju korisnici su morali da imaju povezani headset.

2000: Samsung SPH-M100 Uproar

 

Samsung je ovim telefonom donio nešto tada sasvim novo. Naime, SPH-M100 Uproar je prvi telefon na kojem je mogla da se sluša muzika u mp2 formatu. Uz neprekidno slušanje muzike baterija je mogla da izdrži i do sat vremena.

2002: Sanyo SCP-5300

Nakon muzike, u svijet mobilnih telefona uplivale su i fotografije. Ovo je bio jedan od prvih telefona sa kamerom, na kojem ste mogli da pregledate fotografije. U slučaju ostalih tada aktuelnih telefona morali ste da povežete isti sa računarom.

2007: iPhone

Lansiranje Appleovog iPhonea uvelo je pametne telefone u mejnstrim vode, što nimalo ne čudi s obzirom na to kakav je dizajn i interfejs telefon imao. Bio je to prvi komercijalni smartfon koji se pokretao prstima kao glavnim interaktivnim sredstvom, za razliku od ranijih olovki i tastatura.

2008: HTC Dream

Ovaj telefon nekima je poznat i kao Google G1. Bio je to prvi telefon koji je radio na operativnom sistemu Android, koji je zasnovan na Linuxu. Google je kasnije kupio i razvio ovaj sistem do obličja koje i danas koristimo.

2010: Samsung Galaxy S

Ovo je bio prvi Android smartfone koji je došao iz treće serije Samsungovih pametnih telefona sa Androidom. Bio je to i prvi, pravi konkurentski model Appleovom iPhoneu.

2011: Motorola Razr

Kada je premijerno predstavljen, ovaj Motorolin telefon bio je najtanji smartfon na svijet, sa svega 7.1mm debljine.

2013: iPhone 5S

Appleov iPhone 5S bio je najprodavaniji telefon 2013. godine. Sa sobom je u svijet mobilnih telefona donio tehnologiju prepoznavanja otiska prstiju direktno preko "home" taster, koja se koristila za otljučavanje telefona, kao i za pristup App Storeu i iTunes Stpreu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana