Milioni za “samopopravljivi” softver

Tportal.hr
Milioni za “samopopravljivi” softver

Agencija DARPA (Defence Advanced Research Project Agency) otvorila je javni konkurs za izradu automatskog sistema za odbranu od sajber napada, a pobjednik konkursa će za svoj trud dobiti pristojnu finansijsku nadoknadu.

DARPA (Defence Advanced Research Project Agency) i njihovi roboti su nerijetko tema tekstova, ali ovaj put je riječ o nečem još ozbiljnijem – softverskom djelu – i to ne bilo kakvom. Agencija nudi dva miliona američkih dolara nagrade u takmičenju za izradu potpuno automatskog sistema odbrane od sajber napada, koji će biti u stanju da se samostalno nadograđuje, krpi i odgovara na napade hakera.

Zvuči nevjerovatno? Nije nemoguće. Konkursom nazvanim Cyber Grand Challenge nastoji se d se izradi nova generacija autonomnih sistema koji kombinuju brzinu i koncentraciju automatizacije i sposobnosti rasuđivanja koje prelaze one granice kojima se služe stručnjaci.

“U potpuno samostalnoj odbrani, sajber sistem sposoban za rasuđivanje će stvoriti vlastito znanje, autonomno emitovati i koristiti znanje…”, navodi DARPA. Iako sistem takmičenja nije potpuno preciziran, 2016. godina planira se održavanje “konačnog obračuna” u kojem će se najbolji automatizovani sistemi suočitiu borbi za konačne nagrade. Pobjednički sistem će svom autoru donijeti dva miliona američkih dolara, dok drugo i treće mjesto donose po milion i 750.000 američkih dolara nagrade.

Više informacija o konkursu se može pronaći na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana