Mikrobaterija koja se puni u sekundi!

Agencije
Mikrobaterija koja se puni u sekundi!

Istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu uspjeli su da riješe najveći problem sa kojim se suočavaju smartfoni i tableti, koji troše svoju bateriju izuzetno brzo, a potrebna im je vječnost da se napune, prenose agencije.

Nova litijum-jonska mikrobaterija široka je jedva nekoliko milimetara, a može da pokrene automobil i da se napuni za samo nekoliko sekundi.

Istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu uspjeli su tako da riješe najveći problem sa kojim se suočavaju smartfoni i tableti, koji troše svoju bateriju izuzetno brzo, a potrebna im je vječnost da se napune.

To su uspjeli tako što su redizajnirali katode i anode, koje su u običnim baterijama čvrste, ali su u ovom novom proizvodu porozne, trodimenzionalne mikrostrukture.

- Ovo nije progresivni napredak u odnosu na prethodne tehnologije, pošto razbija normalne paradigme o izvorima energije. Ovo nam omogućava da radimo drugačije, nove stvari – kaže Džejms Pikul, student i jedan od autora.

Međutim, još nije spremna da izađe na tržište, i to upravo zato što sadašnji uređaji nisu prilagođeni tako malim baterijama, a pritom je i njihova proizvodnja nešto skuplja.

Međutim, vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će doći na red i donijeti nam svima mirniji san.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana