Microsoft produžio podršku za XP do 2015.

BBC
Microsoft produžio podršku za XP do 2015.

Kompanija Microsoft je odlučila da produži bezbjednosnu podršku za operativni sistem XP do 2015. godine, iako je prvobitno planirano da poslije 8. aprila ove godine korisnici više neće moći da ažuriraju ovaj program.

Međutim, podaci po kojima još uvijek vrlo veliki broj korisnika ima operativni sistem XP, vjerovatno je natjerao Microsoft da produži bezbjednosnu podršku, smatraju stručnjaci.

Podaci koji su analizirani nakon posljednjeg istraživanja su pokazali da skoro 30% korisnika desktop računara još uvijek na svojim mašinama imaju kao operatvini sistem instaliranu neku od verzija XP-a.

Microsoft jer ovu svoju odluku obrazložio javno i na svom blogu, saopštivši da će se podrška korisnicima XP-a produžiti i poslije 8. aprila 2014. godine.

"Sistem ažuriranja će pokriti zaštitu i pomoći odbranu od poznatih malicioznih programa, internet prijetnji, virusa, a zaštita će biti obezbjeđene kroz Microsoft's Security Essentials za širok spektar korporativnih alata koji obezbjeđuju zaštitu velikog broja personalnih računara", piše u saopštenju.

Sistem ažuriranja XP-a će biti aktivan do 14. jula 2015. godine, saopštio je Microsoft, a da bi nakon tog datuma korisnici trebalo da prestanu da ga koriste, kako bi osigurali potpunu bezbjednost.

"Efikasnost anti malicioznih bezbjednosnih rješenja kod programa koji su zastarjeli je vrlo ograničena. Odličnu zaštitu pružaju samo moderni hardver i softver, koji su dizajnirani tako da uspješno odoljevaju aktuelnim prijetnjama", dodaje se u saopštenju Microsofta.

Uprkos svojoj starosti, Windows XP se pokazao kao izuzetno često korišćen sistem u kućnim i kancelarijskim uslovima. Ovo je Microsoftu omogućilo da ga prodaje i nakon trenutka kada je trebalo da bude povučen iz prodaje.

Stručnjaci smatraju Windows XP svoju dugovječnost može da zahvali i jako lošem prijemu njegovog nasljednika, Viste, kao i zbog toga što je u nekim industrijama bilo jako teško privići se na promjene koje su sa sobom donijeli Windows 7 i Windows 8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana