Mask će se povući sa čela Tvitera, ako korisnici budu glasali za to

GS
Mask će se povući sa čela Tvitera, ako korisnici budu glasali za to

Izvršni direktor „Tvitera“, Ilon Mask, pokrenuo je u nedjelju anketu u kojoj pita korisnike da li bi on trebalo da se povuče sa čela kompanije, dodajući da će poštovati rezultate ankete.

Od 05:57 GMT, skoro 12 miliona korisnika je učestvovalo u anketi, i 56,3 odsto je glasalo za njegovu ostavku, nekoliko sati prije zaključenja izjašnjavanja.

Milijarder nije izneo detalje o tome kada će se povući ako rezultati ankete to budu pokazali. Odgovarajući na komentar jednog korisnika o mogućoj promjeni generalnog direktora, Mask je kratko odgovorio: „Nema nasljednika“.

Inače, Mask je još prošlog mjeseca na sudu u Delaveru izjavio da će smanjiti svoje prisustvo u kompaniji i na kraju naći novog direktora koji će voditi „Tviter“.

Anketa je uslijedila poslije nedjeljnog ažuriranja politike društvene mreže, po kojoj su zabranjeni nalozi koji su kreirani u svrhu promocije drugih kompanija društvenih medija i sadržaja koji sadrže linkove ili korisnička imena za rivalske platforme.

Nekoliko minuta prije te ankete, Mask se izvinio i u objavi napisao da će se ubuduće glasati prije uvođenja velikih promjena politike poslovanja.

Nekoliko sati kasnije, na zvaničnom nalogu kompanije pokrenuo je zasebnu anketu u kojoj korisnici treba da se izjasne da li „Tviter“ treba da sankcioniše naloge koje oglašavaju druge platforme društvenih medija na Tviteru.

Ažuriranje politike bi uticalo na sadržaj sa platformi društvenih mreža „Mete“ – Fejsbuk i Instagram, zajedno sa Mastodonom, Trampovim Truth Social-om, Tribelom, Nostrom i Postom, uz omogućavanje objavljivanja više sadržaja.

Bivši izvršni direktor „Tvitera“, Džek Dorsi, koji je nedavno investirao u platformu društvenih medija Nostr, odgovorio je na objavu kojom se daje podrška Tviteru, jednom jedinom riječju: „Zašto?“. U odgovoru na objavu drugog korisnika o zabrani promocije Nostre, Dorsi je rekao da to „nema smisla“.

Platforma za kratke video-snimke TikTok, u vlasništvu kineske kompanije "BiteDance Ltd", nije uključena na listu.

Prošle nedelje, „Tviter“ je raspustio svoj Savet za poverljivost i bezbednost, volontersku grupu formiranu 2016. godine koja je bila savetodavno telo.

Mask je u subotu ponovo uspostavio naloge nekoliko novinara koji su suspendovani na jedan dan zbog kontroverze oko objavljivanja podataka o kretanju njegovog aviona.

Odluka da ukine suspenziju uslijedila je nakon rezultata ankete na Tviteru koju je objavio, u kojoj je većina ispitanika glasala da se nalozi novinara odmah vrate.

Prvobitnu suspenziju tih naloga žestoko su kritikovali vladini zvaničnici, grupe za zastupanje i nekoliko novinarskih organizacija, a neki su rekli da Tviter ugrožava slobodu štampe, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana