Majkrosoft najavio mašinu koja prevodi trenutno - i to vašim sopstvenim glasom

Agencije
Majkrosoft najavio mašinu koja prevodi trenutno - i to vašim sopstvenim glasom

"Majkrosoft" je najavio najveći proboj u oblasti mašinskog prevođenja u proteklih 30 godina. Korišćenje tehnike poznate kao Duboke neuronske mreže, koja mašini omogućava da uči po modelu ponašanja ljudskog mozga, daje bolji prevod nego ikada ranije, a podaci o korisnikovom glasu se koriste da bi se on ponovo uobličio na drugom jeziku.

Šef "Majkrosoftovog" Odjeljenja za istarživanja Rik Rašid je ovu zadivljujuću novu tehnologiju prošlog mjeseca prikazao u kineskom gradu Tianjinu, na prezentaciji "Majkrosoftovih" istraživanja kompjuterske tehnologije za 21. vijek u Aziji, tako što se okupljenoj publici obratio na mandarinskom kineskom - a pritom i svojim sopstvenim glasom. 

 Istraživanja u oblasti kompjuterskog prepoznavanja govora sprovode se već oko 60 godina, ali sve do nedavno i najbolji sistemi su imali procenat greške od 20-25 odsto, što je značilo da je pogrešna svaka četvrta ili peta riječ.

 Novom metodom, stopa grešaka je smanjena za oko 30 osto u odnosu na pređašnju, što znači da je pogrešna samo svaka sedma ili osma riječ.

Sistem prevodi u dvije faze: najpre nalazi riječi stranog jezika koje odgovaraju izgovorenima, a zatim od njih formira tekst u skladu sa sintaksom željenog jezika, sa mnogo većom preciznošću nego do sada.

  Najveći proboj, međutim, predstavlja mogućnost da se govornik na nekom skupu slušaocima obrati svojim soopstvenim glasom, i to na jeziku koji nikada nije učio niti ga razumije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana