"Majkrosoft": Hakeri koriste vještačku inteligenciju

Srna
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Hakeri iz Rusije, Kine i Irana, koji imaju podršku države, koristili su alate "OpenAI" sa vještačkom inteligencijom, iza kojih stoji "Majkrosoft", da bi usavršili svoje vještine i prevarili svoje mete, navodi se u novom izvještaju te američke kompanije.

"Majkrosoft" je naveo da je pratio hakerske grupe povezane sa ruskim vojnim obavještajnim službama, iranskom Revolucionarnom gardom i vladama Kine i Sjeverne Koreje dok su pokušavale da usavrše svoje hakerske kampanje koristeći velike jezičke modele.

Ti kompjuterski programi, koji se često nazivaju vještačka inteligencija, koriste ogromne količine teksta da bi generisali odgovore koji zvuče ljudski.

"Majkrosoft" je uveo potpunu zabranu korištenja ove tehnologije za hakerske grupe koje podržava država.

"Nezavisno od toga da li postoji bilo kakvo kršenje zakona ili bilo kakvo kršenje uslova pružanja usluge, mi jednostavno ne želimo te aktere koje smo identifikovali - koje pratimo i za koje znamo da su akteri prijetnji raznih vrsta - ne želimo da imaju pristup ovoj tehnologiji", rekao je potpredsjednik "Majkrosofta" za bezbjednost korisnika Tom Bert.

Ruski, sjevernokorejski i iranski diplomatski zvaničnici nisu za sada odgovorili na pitanja o ovim optužbama.

Portparol kineske Ambasade u SAD Liu Penđu rekao je da se protivi "neosnovanim klevetama i optužbama na račun Kine" i zalaže se za "bezbjednu, pouzdanu i kontrolisanu" primjenu vještačke inteligencije da bi se "poboljšalo opšte blagostanje čitavog čovječanstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana