Logo Gugla u čast Julijusa Ričarda Petrija

Agencije
Logo Gugla u čast Julijusa Ričarda Petrija

San Francisko - Internet pretraživač "Gugl" danas je promijenio izgled loga u čast 161. godine od rođenja Juliusa Ričarda Petrija, njemačkog bakteriologa kome se pripisuje pronalazak Petrijeve posude.

Rođen je 31. maja 1852. godine u Barmenu u Njemačkoj, a preminuo u 69. godini, 20. decembra 1921. godine u njemačkom gradu Cajc.

Petri posudu je izumio u periodu dok je radio kao asistent ljekara i mikrobiologa Roberta Koha, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju 1905. godine.

Julijus Rihard Petri je studirao medicinu do 1876. godine, kada je dobio diplomu, nakon čega je nastavio dalje školovanje u Berlinu, gdje je bio u aktivnoj službi kao vojni ljekar sve do 1882. godine, a potom je bio rezervista.

Ubrzo je dobio posao u berlinskoj Zdravstvenoj ustanovi, gdje je postao Kohov asistent, u čijoj je laboratoriji i došao na ideju za Petri posudu.

Riječ je o plitkoj, providnoj, staklenoj ili plastičnoj cilindarskoj posudi koju mikrobiolozi koriste u izučavanju raznih kultura bakterija i drugih mikroorganizama na posebno pripremljenim hranjivim podlogama.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana