Kućište za računar u kutiji od šibica

Agencije
Kućište za računar u kutiji od šibica

San Francisko - Poljednjeg dana IDF-a (Intel Developer Forum) u San Francisku, na posebnoj konferenciji predstavljen je uređaj koji će napraviti malu revoluciju u industriji prenosivih računara, javile su agencije.

Kućište veličine omanje kutijice posjeduje gotovo identične specifikacije, kao klasični desktop računar koji se sada može naći na tržištu.

Iz "Intela" kažu da će ime ovog uređaja biti NUC, što je skraćenica od "Naredna jedinica računarstva", a početak prodaje se očekuje u oktobru.

Iako ovo nije potpuno novi uređaj, "Intel" je počeo rad na ovom računaru prije godinu dana i on je prvenstveno bio namijenjen za određene industrije.

Ipak, ubrzo su shvatili potencijal ovakvog uređaja i za veća tržišta, odnosno krajnje „obične" korisnike.

Posljednja verzija ovog uređaja, koja je predstavljena na IDF-u opremljen je sa "i3 Ajvi Bridž" procesorom sa radnim taktom od 1,8 GHz.

Sve je spakovano na matičnu ploču veličine 10x10 centimetara.

Tu je grafički procesor "Intel HD 4000", dva slota za radnu memoriju koja oba podržavaju do 16 GB, dva mini-PCI slota, jedan mSATA za SSD diskove i jedan slot namijenjen za WiFi ili 3G.

Sve je to zapakovano u posebno kućište na kom se nalazi još tri USB 2.0 ulaza, dva HDMI port i jedan Ethernet port putem kojih će se priključivati na monitor i ostale periferije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana