Korisnici Jutjuba mogu da traže uklanjanje sadržaja koji ima njihovo lice ili glas

Agencije
Foto: BBC

Platforma Jutjub je uvela promjenu svojih pravila tako da će korisnici moći da zatraže ukidanje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom (AI) koji simulira njihovo lice ili glas.

Jutjub želi da pogođeni korisnici zatraže uklanjanje AI sadržaja na osnovu kršenja privatnosti, a ne zato što je u pitanju takozvani “dipfejk”, odnosno obmanjujući sadržaj, prenosi portal Teh kranč.

Osoba koja je objavila sumnjivi sadržaj će najprije dobiti 48 sati da ga ukloni.

Ako se to desi, žalba je zatvorena, a u suprotnom će Jutjub pokrenuti pregled sadžaja.

Podnošenje zahtjeva za uklanjanje ne znači da će sadržaj biti automatski uklonjen, već će Jutjub na osnovu više različitih faktora donijeti konačnu odluku.

Kompanija će morati da procijeni da li je u pitanju satira ili parodija, da li sadržaj jasno ukazuje na osobu koja traži uklanjanje i da li je sadržaj zaista napravljen uz pomoć AI.

Jutjub će takođe posebno razmatrati da li sadržaj prikazuje javnu ličnost ili drugu dobro poznatu osobu koja se ne ponaša u skladu sa zakonom ili na drugi neprimjeren način.

Ova odredba je posebno važna u izbornoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi AI sadržaj mogao potencijalno da utiče na birače i promijeni ishod glasanja, navodi tehnološki portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana