Kompjuteri sa “vindousom 8” osjetljivi na napade

Agencije
Kompjuteri sa “vindousom 8” osjetljivi na napade

Berlin - Nove bezbjednosne tehnologije u kompjuterima opremljenim operativnim sistemom “vindous 8” povećavaju osjetljivost ovih računara na sajber napade, uključujući sabotažu, saopštila je njemačka državna tehnološka agencija, prenose agencije.

Njemačka Federalna kancelarija za informatičku bezbjednost saopštila je da državne službe i važni infrastrukturni operatori treba da obrate posebnu pažnju zbog ovog rizika.

BSI navodi da je problem u korištenju kompjuterskog čipa “TPM 2.0”, koji je ugrađen u kompjutere koji koriste “vindous 8”.

Ovaj čip dizajniran je s ciljem da bolje zaštiti računare kroz interakciju sa raznim bezbjednosnim aplikacijama.

U izvještaju se navodi da zajednička implementacija “vindousa 8” i ovog čipa dovodi do “gubitka kontrole” nad operativnim sistemom i hardverom, ali nije precizirano pod kojim okolnostima to može da se dogodi.

BSI pruža tehnološke i bezbjednosne savjete njemačkim državnim službama i javnosti.

- Treće strane mogu da iskoriste nove mehanizme za sabotaže. Treba obratiti pažnju na ove rizike - naglašava se u saopštenju.
“Majkrosoft”, proizvođač ovog operativnog sistema, odbio je da komentariše navode BSI.

Američka kompanija saopštila je da proizvođači kompjutera mogu da isključe “TPM” tehnologiju u računarima koje šalju u prodaju.

“TPM” je djelo neprofitne organizacije “Trastid kompjuting grup”, koja ima podršku tehnoloških firmi među kojima su “Aj-Bi-Em”, “Hjuit-Pakard” i “Majkrosoft”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana