Kompanija Vorena Bafeta prodala gotovo polovinu akcija u Eplu

Tanjug
Foto: Ilustracija

NjUJORK - Kompanija Berkšir Hatavej američkog milijardera Vorena Bafeta je prodala skoro polovinu svog ogromnog udjela u Eplu, što je iznenađujući potez ovog investitora.

Konglomerat sa sjedištem u Omahi otkrio je u svojoj prijavi profita u posljednjem kvartalu da je njegov udio u proizvođaču Ajfona bio procijenjen na 84,2 milijarde dolara na kraju drugog tromjesečja, što sugeriše da je Oracle of Omaha prepustio nešto više od 49 odsto udela u tehnološkoj kompaniji.

Prodaja akcija Epla dešava se u širem kontekstu prodaje koju je Bafet sproveo u drugom kvartalu, kada je Berkšir prodao akcije u vrijednosti većoj od 75 milijardi dolara, povećavši gotovinske rezerve konglomerata na rekordnih 277 milijardi dolara.

Bafet je smanjio udio u Eplu za 13 odsto u prvom kvartalu i nagovijestio na godišnjem sastanku Berkšira u maju da je to iz poreskih razloga.

On je primijetio da bi prodaja "malog Epla" ove godine dugoročno koristila akcionarima Berkšira ako bi američka vlada povećala porez na kapitalnu dobit da bi smanjila rastući fiskalni deficit.

Obim ove prodaje sugeriše da bi to moglo biti više od obične uštede poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana