Kompanija OpenAI izgubila tri ključna lidera

Blic
Kompanija OpenAI izgubila tri ključna lidera

Tri lidera u OpenAI su upravo napustila kompaniju, prema izvještaju "The Information", koji citira osobu koja je upoznata sa tim.

Predsjednik OpenAI Greg Brokman uzeo je produženo odsustvo, dok je potpredsjednik kompanije za potrošačke proizvode Peter Deng napustio kompaniju, prema navodima. Drugi suosnivač, Džon Šulman, napustio je OpenAI da bi se pridružio rivalskoj AI firmi "Antrhopic".

Brokman je u izjavi na platformi Iks rekao da uzima godišnji odmor do kraja godine.

– Prvi put da se opustimo od suosnivanja OpenAI-a pre 9 godina. Misija je daleko od završene; još uvijek imamo siguran AGI za izgradnju – napisao je on.

Šulman je takođe potvrdio svoj odlazak.

– Donio sam tešku odluku da napustim OpenAI. Ovaj izbor proizilazi iz moje želje da produbim fokus na usklađivanje vještačke inteligencije i da započnem novo poglavlje svoje karijere gdje mogu da se vratim praktičnom tehničkom radu – rekao je Šulman u izjava o Ks. “Odlučio sam da slijedim ovaj cilj u Antropiku.”

Na Iksu, izvršni direktor OpenAI i serijski preduzetnik Sem Altman odgovorio je na Šulmanov odlazak.

– Hvala vam za sve što ste učinili za OpenAI”, napisao je. „Izuzetno ćete nam nedostajati i učinićemo da budete ponosni na ovo mjesto.

OpenAI, Anthropic, Brockman, Deng i Schulman nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentare, poslate van standardnog radnog vremena.

Portparol OpenAI rekao je za "TechCrunch" da je Šulmanov rad „uspostavio jaku osnovu“ za OpenAI i industriju.

– Zahvalni smo na Džonovom doprinosu kao osnivaču tima OpenAI i njegovim predanim naporima u unapređenju istraživanja poravnanja – rekao je portparol.

Odsustvo i dva izlaska prate niz vrhunskih odlazaka u proizvođaču ČetGPT ove godine. "TechCrunch" je izvijestio da su od 11 osnivača OpenAI-a samo tri još uvijek u kompaniji.

Žan Lejk, koji je ko-predvodio OpenAI-ovu grupu za superusklađivanje – tim koji se fokusira na usklađivanje svojih AI sistema sa ljudskim interesima – napustio je kompaniju u Anthropic u maju.

Lejk je najavio svoj odlazak nekoliko sati nakon što je Ilja Sutskever, suosnivač OpenAI, glavni naučnik i drugi lider superpostrojenja, rekao da odlazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana