Kome više treba PC?

Tanjug
Kome više treba PC?

Tržište personalnih računara (PC) ove godine zabilježiće pad prodaje od 9,7 odsto, pokazao je posljednji izvještaj kompanije IDC.

Negativan trend u prodaji PC će se nastaviti, a pad će biti znatniji nego što je ranije predviđeno, prenosi portal bug.hr.

Početkom godine ista istraživačka kuća procijenila je da će 2013. goidine tržište PC-a pasti za 1,3 odsto, da bi u maju, u revidiranoj prognozi, predvideli godišnji pad od 7,8 odsto.

Ovaj put njihova prognoza se još više pogoršala i zaustavila na padu prodaje od čak 9,7 odsto u odnosu na 2012. Krivce za ovakav pad u IDC-u vide u sve većoj prodaji tableta, koje oni ne uključuju u tržište PC, i pametnih telefona.

U istom izvještaju se navodi da tableti vjerovatno neće ostvariti ranije predviđenu prodaju od 229,3 miliona komada, već da bi trebalo da se zaustave na 227,4 miliona.

Kao razlog ovog smanjenja navodi se očekivanje da bi potrošači mogli, umjesto u tablete, da investiraju u pametne telefone s velikim ekranima ili nosive uređaje kao što su pametni satovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana