Koliko vremena djeca smeju da provode na internetu?

novosti.rs
Koliko vremena djeca smeju da provode na internetu?

Roditelji treba da imaju na umu da su dva časa dnevno dovoljna za posjete društvenim mrežama, igranje igrica, ali i za školske obaveze. Ne dajte tinejdžerima da "surfuju" uveče.

Većina roditelja ne zna kako njihova djeca provode vrijeme na internetu, pa stručnjaci preporučuju da za kompjuterom budu najviše dva sata dnevno. Istraživanja pokazuju da tinejdžeri prosječno u "virtuelnom svijetu" provedu 5,6 časova dnevno, dugoročno to može da ostavi velike posljedice na zdravlje i psihu.

Opasnosti na internetu su nepregledne, pa djeca mogu da postanu meta pedofila, žrtve obmane i iskrišćena na različite načine, a previše gledanja u ekran kvari vid, krivi leđa i izaziva nesanicu.

Dva časa dnevno dovoljna su za posjete društvenim mrežama, igranje igrica, ali i za školske obaveze. Tinejdžeri najčešće "surfuju" po internetu pred spavanje, što je glavni razlog što ne spavaju dovoljno, a povezano je sa depresijom, psihičkim problemima i gojaznošću. Djeca danas više vremena provode na internetu nego u školi, a kompjuteri, pametni telefoni, tableti i slični uređaji mogu da budu prepreka za dobru socijalizaciju i oduzimaju previše vremena i energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana