Koliko je zaista bučan internet? VIDEO

Agencije
Koliko je zaista bučan internet? VIDEO

Reditelj i dizajner Timo Arnal ima novi projekat koji stavlja gledaoca u sred kompleksa provajdera internet usluga "Telefonica", odnosno informatičkog centra ove kompanije u gradu Alkala u Španiji.

Projekat pod nazivom "Internt Machine" je šestominutni film u tri scene koji vam omogućava da vidite, i što je još važnije, da čujete zvukove kako se čuvaju/snimaju podaci na internetu, piše portal Gizmodo.

Dok zvuk video zapisa može da zvuči umirujuće, rad mašina u IT centru je mnogo bučniji.

"Zamislite zvuk iz ventilatora na vašem računalu. Pomnožite to 20 puta ili više. Razmislite kako bi hiljade ovakvih zvukova zvučalo odjednom", piše jedan od komentatora na stranici Quora koji je nekada radio u informatičkom centru.

"U ovom filmu sam htio da vidim šta se događa izvan djetinjastog mita 'u oblaku', kako bih istražio kako infrastruktura interneta zapravo izgleda", objašnjava Arnal svoj projekt na blogu.

Zanimljivo je "vidjeti i čuti energije koje se koriste za napajanje tih mašina, kao i pripadajuće sisteme za sigurnost, hlađenje i njihovo održavanje".

Projekat je dio tehnološke izložbe "Big Bang Data" koja je otvorena 9. maja i traje do 26. oktobra u "Centre de Cultura Contemporània de Barcelona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana