Ko ima najviše dionica Microsofta - Balmer ili Gejts?

Agencije
Ko ima najviše dionica Microsofta - Balmer ili Gejts?

Bil Gejts više nije najveći pojedinačni deoničar Microsofta jer mu je u vlasništvu ostalo oko 330 miliona deonica, dok Stive Balmer, koji je u februaru sa mjesta izvršnog direktora otišao u penziju, ima oko 333 miliona deonica.

Bil Gejts, osnivač, bivši izvršni direktor i predsjednik UO Microsofta, do polovine 2018. godine više neće biti dioničar te softverske kompanije nastavi li da prodaje svoje deonice dosadašnjim tempom, smatra Rojters.

Gejts, koji je zajedno sa školskim prijateljem Polom Alenom 1975. godine osnovao Microsoft i time praktično pokrenuo "računarsku revoluciju", prodao je u proteklom tromjesečju 20 miliona deonica Microsofta, kao što to radi u svakom kvartalu posljednjih desetak godina.

Nakon nedavne prodaje deonica, Gejts više nije najveći pojedinačni deoničar Microsofta jer mu je u vlasništvu ostalo oko 330 miliona deonica, dok bivši CEO Stiv Balmer, koji je u februaru otišao u penziju ima oko 333 miliona deonica. To znači da svaki od njih sada ima oko 4% od ukupnog broja deonica Microsofta.

Prilikom javne ponude deonica 1986. godine Gejts je stekao 49% dionica softverske kompanije, a zahvaljujući dugogodišnjem snažnom rastu cijene Microsofta, Gates je već decenijama najbogatiji čovjek na svijetu. Njegovo bogatstvo magazin Forbs danas procijenjuje na 77 milijardi dolara.

Gejts je mjesto izvršnog direktora prepustio Balmeru 2000. godine, a u februaru ove godine povukao se s mjesta predsjednika Microsofta. Ali, ostao je u odboru kompanije, kao savjetnik za tehnologiju novog izvršnog direktora Satja Nadela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana