Kingston MobileLite MLW221

B92
Kingston MobileLite MLW221

Kingston je dobro poznat po svojim kvalitetnim i pouzdanim memorijama, SSD, USB Flash i memorijskim karticama, ali ovoga puta nam iz ove kompanije dolazi nešto novo.

Kingston MobileLite MLW221 je prava novina na tržištu. U pitanju je bežični WIFI čitač memorijskih kartica i USB flash memorija i strimer  multimedije sa mogućnošću punjenja telefona u pokretu. Djeluje pomalo šašavo, ali i zanimljivo, zar ne? I jeste zanimljivo.

Uređaj je vrlo lagan, tačnije, ima 98 grama i dimenzije su mu kao kod prosječnog pametnog telefona današnjice - 124.8x59.9x17.3mm. Gornja strana uređaja je skoro cijela prekrivena srebrnim aluminijumom, dok je ostatak uređaja od crne plastike.

Na gornjoj strani nalaze se tri LED indikatora. Prvi je indikator uključenosti i on menja boju u zavisnosti od napunjenosti baterije (Zeleno – 50% ili više, Narandžasto – 25-50% i Crveno – 25% ili manje). Drugi LED je za indikator za stanje WIFI mreže (ukoliko svijetli, uređaj je napravio svoju WIFI mrežu), dok treći LED pokazuje da li postoji pristup internetu, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Ispod tih indikatora, na donjoj strani, je taster za uključivanje uređaja, a odmah pored je rupica za reset.

Sa lijeve strane nalaze se USB i microUSB konektori. USB je za priključivanje USB Flash memorije ili eksternog hard diska, kao i punjenje telefona, dok je microoUSB za punjenje samog MobileLite MLW221.

Na desnoj strani nalazi se čitač za memorijske kartice i podržava SD, SDHC, SDXC i microSD kartice (sa adapterom). Dopalo nam se što, kada se ubaci, memorijska kartica ne viri van okvira kućišta. Tako da je uređaj tako vrlo lako prenosiv, bez bojazni da će se nešto oštetiti u torbi ili rancu.

Sa uređajem dolazi microUSB kabl i adapter microSD-na-SD za korišćenje malih microSD memorijskih kartica u čitaču. Za punjenje može se koristiti USB port računara ili punjač mobilnog telefona.

Glavna primjena ovog uređaja je u kombinaciji sa pametnim telefonima i tablet uređajima, pogotovu sa onim koji nemaju OTG mogućnost i/ili slot za memorijsku karticu, poput iPad, iPhone i Nexus telefona.

Podešavanje je vrlo jednostavno: Instalirate aplikaciju MobileLite aplikaciju za iOS ili Android, priključite flash memoriju ili memorijsku karticu i uključite uređaj. Nakon 30ak sekundi MobileLite MLW221 će napraviti svoju WiFi mrežu. Pokrenete aplikaciju na telefonu ili tabletu, nađete njegovu mrežu na listi i povežete se na nju. Od tog trenutka imate pristup povezanom memorijskom medijum. Podržani fajl sistemi su FAT, FAT32, exFAT i NTFC, tako da nema nikakvih problema što se podrške tiče, jer je prisutna za sve poznatije formate.

Moguće je povezati odjednom i memorijsku karticu i USB flash memoriju, pa te memorije mogu koristiti do 3 korisnika istovremeno, što može biti vrlo korisno za razmjenu fajlova u hodu. Manipulacija fajlova je moguća između interne memorije telefona/tableta, USB flash memorije i memorijske kartice, vrlo brzo i vrlo jednostavno.

Aplikacija omogućava direktno strimovanje muzike, videa i slika na uređaj, bez kopiranja fajlova, što je vrlo praktično. Na Androidu nudi mogućnost odabira aplikacije koju ćete koristiti za određeni fajl, što je odlično, jer uz program poput MX Player ili BSPlayer, možete gledati formate koji nisu zvanično podržani i prikazivati titlove.

Kada smo vidjeli ovaj uređaj, naša prva pomisao je bila da nećemo imati pristup internetu istovremeno kada imamo pristup fajlovima. Ali prevarili smo se, jer je Kingston mislio i na to. U podešavanjima aplikacije moguće je pregledati sve dostupne WIFI mreže, odabrati kućnu ili poslovnu mrežu, unijeti šifru, i uređaj će se automatski povezivati na nju i tako vam „propustiti" internet konekciju kada ste povezani na MobileLite. LED indikator na uređaju svijetli kada postoji pristup internetu. Vrlo dobro realizovano.

Od ostalih podešavanja, moguće je promjeniti ime mreže koju pravi uređaj, staviti da bude vidljiva ili ne i zaštiti mrežu šifrom i WPA2 enkripcijom. U samom softveru prisutan je i indikator napunjenosti baterije, što je korisna opcija. Predefinisanu IP adresu uređaja nije moguće izmjeniti i ona je 192.168.200.254.

MobileLite MLW221 posjeduje bateriju kapaciteta 1800mAh, što je dovoljno za do 5 sati neprestanog rada ovog uređaja. U slučaju potrebe, moguće je iskoristiti ovu bateriju za punjenje telefona. Za većinu današnjih telefona ovo nije dovoljno da napuni bateriju do kraja, ali je ipak korisna opcija.

Baterija MLW221 se puni povezivanjem na računar ili punjač od telefona. Dok je povezan na računar, uređaj se ponaša kao USB HUB  (sa jednim portom) i čitač memorijskih kartica, dok je WiFi funkcija onemogućena. Kada se puni punjačem mobilnog telefona, MLW221 se napuni za otprilike 2 sata.

MobileLite MLW221 je zanimljiva i korisna sprava koja može koristiti mnogima, posebno onima koji nemaju mogućnost proširenja memorije na svom uređaju. Odlična je funkcija striminga multimedije, bez kopiranja fajlova, kao i opcija za propuštanje interneta dok se koristi MobileLite. Mogućnost punjenja telefona u hodu nikako ne može da škodi. Jedina mana je viša cijena uređaja, mada će poslovni korisnici, a i oni kojima je neophodan ovakav uređaj, vjerovatno preći preko iste zbog funkcionalnosti koju nudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana