Kina lansirala prve satelite koji treba da budu konkurencija Starlinku

Tanjug
Foto: Ilustracija

PEKING- Kineska državna kompanija danas je lansirala prve satelite čiji je cilj da budu konkurencija globalnoj internet mreži Starlink američke firme Spejs Iks, javili su danas državni mediji u Kini.

Lansiranje predstavlja važan korak u pravcu strateškog cilja Pekinga da stvori sopstvenu verziju mreže Starlink koja ima oko 5.500 satelita u svemiru i koriste je potrošači, kompanije i vladine agencije, prenosi Rojters.

Agencija navodi da takmičenje u osvajanju niže Zemljine orbite ima i vojne implikacije zbog potencijala da deluje na balans moći rivalskih sila.         

 Lansiranjem je rukovodila kompanija Šangaj Spejskom Satelit Tehnolodži, a izvedeno je u jednom od glavnih kineskih centara za ansiranje satelita i raketa Taijuan, u severnoj provinciji Šansi.

Projekat je dio plana poznatog kao “G60 Starlink”, koji je počeo prošle godine sa ciljem da rasporedi više od 15.000 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Ovi sateliti operišu na visinama od 300 do 2.000 kilometara od Zemljine površine i prednost im je što su jeftiniji i omogućuju bezbjedniju transmisiju od satelita u višoj orbiti.

Starlink, vlasništvo milijardera Ilona Maska, ima desetine hiljada korisnika u SAD i planira da doda još više desetina hiljada satelita svom sistemu, najvećem te vrste na svijetu, navodi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana