Kažnjeni proizvođači litijum-jonskih baterija

Srna
Kažnjeni proizvođači litijum-jonskih baterija

Brisel - Evropska komisija kaznila je tehnološke kompanije "Soni","Panasonik" i "Sanio" sa 166 miliona evra jer su koordinisale cijene i razmjenjivale osjetljive informacije o isporukama punjivih litijum-jonskih baterija.

Evropska komisija saopštila je da su navedene kompanije, uz "Samsung SDI", prekršile regulative u vezi sa baterijama koje se mogu koristiti u laptopovima i pametnim telefonima.


Evropski komesar za konkurentnost Margrete Vestager podsjetila je da više miliona Evropljana koristi laptopove, mobilne telefone i druge uređaje koje napajaju punjive litijum-jonske baterije.

"Današnjom odlukom kažnjena su četiri proizvođača punjivih baterija čiji je dogovor uticao na cijene većeg broja roba prodatih evropskim potrošačima", rekla je Vestagerova.

Ona je naglasila da izrečena kazna šalje važan signal kompanijama, a to je da će, ukoliko su evropski potrošači pogođeni udruživanjem, Evropska komisija pokrenuti istragu čak i u slučaju da se antikonkurentni dogovori dešavaju izvan Evrope.

Punjive litijum-jonske baterije su najčešće u upotrebi u prenosivim elektronskim i električnim uređajima.

"Samsung" nije kažnjen jer je Evropskoj komisiji prijavio postojanje kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana