Kazna od 8.874 dolara dnevno za one koji koriste X platformu

G.S.
Foto: Ilustracija

SAO PAULO - Brazilski Vrhovni sud objavio je da će korisnicima platforme X biti izrečena novčana kazna do 8.874 dolara dnevno ako koriste VPN za pristup aplikaciji.

Brazil je najaktuelnija država koja je zabranila X platformu – zabrana je stupila na snagu 31. avgusta – nakon što je Ilon Mask odbio da imenuje pravnog zastupnika usred tekuće svađe sa vladom Brazila.

Brazilski sudija Aleksandar de Moraes optužio je Maskovu platformu da se koristi za širenje klevetničkih lažnih vijesti, a zabrana će ostati na snazi sve dok vlasnik X-a ne ispuni zahtjeve.

Sada će stanovnicima Brazila biti zabranjen pristup ovoj platformi i suočiće se sa ogromnim kaznama ako budu uhvaćeni da koriste VPN da bi zaobišli tu zabranu, prenosi B92.

Brazilski državni tužilac Horhe Mesijas lično je na X-u podijelio izjavu o zabrani, insistirajući da je potreba da se „regulišu“ društvene mreže „hitna“.

„Ne možemo da živimo u društvu u kojem milijarderi sa prebivalištem u inostranstvu imaju kontrolu nad društvenim mrežama i dovode se u poziciju da krše vladavinu zakona, ne poštujući sudske naloge i preteći našim vlastima“.

Međutim, Mask je jasno iznio svoj stav po tom pitanju: nazivajući de Moraesa „brazilskim Voldemorom“ i navodeći da zabrana predstavlja direktnu cenzuru i suzbijanje slobode govora.

Izvršni direktor Tesle je nakon zabrane započeo hajku, više puta dajući objave o Brazilu i de Moraesu na X-u, i pozivajući na prekid „represivnog režima“.

U jednom trenutku, Mask je retvitovao objavu ističući da su potencijalne kazne za građane koji pristupaju X-u u Brazilu „preko 528% više od njihovog mjesečnog prihoda“.

„Opresivni režim u Brazilu se toliko plaši da će ljudi saznati istinu da će odvesti u bankrot svakoga ko to pokuša“, rekao je Mask.

Za sada, ostaje nejasno kako Vrhovni sud Brazila namjerava da otkrije VPN-ove koji se koriste za pristup X-u i kako će se te kazne sprovoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana