Kako odbraniti internet?

Agencije
Kako odbraniti internet?

Vašington - Odlazeći vojni komandant NATO-a američki admiral Džejms Stavridis upozorava da će bezbjednost interneta biti najveći izazov u narednim godinama, prenose agencije.

Hakerski napadi na firme i državne agencije nisu više novost, a prestupnici i njihovi kompjuteri često su meta policije.

- Društvo je veoma zavisno od interneta, dok nam je nivo pripravnosti vrlo nizak, naročito u Alijansi - rekao je Stavridis.
Hakerima je relativno lako, potrebno im je samo solidno poznavanje kompjutera.

NATO ima centar za odbranu i istraživanje sajber prostora, baziran u Estoniji, ali admiral Stavridis kaže da je saradnja članica na tom polju ograničena.

- Ta je oblast krajnje osjetljiva za države, jer ne vole da pokazuju šta znaju jedne o drugima. Ali, to moramo da prevaziđemo zato što je opasnost vrlo visoka i vrlo realna - kaže Stavridis za “Glas Amerike”.

Sajber napadi se kreću od uznemiravanja do provala u kompjutere banaka ili kontrole letenja.

Ima i primjera krađa obavještajnih i privrednih podataka. Hakeri mogu da onesposobljavaju sisteme, kao što je električna mreža.

Mediji navode da je nedavno hakerska banda ukrala 45 miliona dolara iz bankomata širom svijeta.

Šef katedre za kompjuterske nauke na Univerzitetu grada Londona profesor Kevin Džons kaže da internet olakšava posao, posebno teroristima.

- Ta vrsta terorizma mnogo je pristupačnija nego sa pojedincima opremljenim eksplozivom, jer može da se provodi radi sigurnosti sopstvenog doma - kaže Džons.

Mnoge zemlje razvijaju ofanzivno sajber-oružje, a Kina, Izrael i SAD optuživani su da su se njim i koristili.

Odvraćanje od internet napada moglo bi da bude realizovano prijetnjama sajber napadima ili konvencionalnim oružjem.

Moguće je zamisliti situaciju u kojoj bi neko mogao da zaključi da je suviše rizično napasti berzu neke zemlje zato što bi mogao da bude oboren i zatvoren sistem samog napadača - navode analitičari.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana