Kako će funkcionisati internet bez IP adresa? VIDEO

gadgeteria.com
Kako će funkcionisati internet bez IP adresa? VIDEO

Jeste li znali da ćemo vrlo skoro ostati bez IP adresa? Njihov broj ograničen je na 4,3 milijarde što pojednostavljeno znači da maksimalno toliki broj uređaja može istovremeno biti povezan s internetom. Tokom ove godine ta brojka biti će premašena, a što je osnovni razlog što su se internet glavešine odlučile na tranziciju na novi protokol IPv6.

Otprilike u ovo vrijeme prošle godine, točnije 7. juna, Google, Facebook, Yahoo! i mnoge druge kompanije uključene u svijet ICT tehnologija na specifičan način su proslavile Worl  IPv6 Day. Toekom jednog dana svoje servere prebacili su na IPv6, novu generaciju internet protokola koja omogućuje dodijeljivanje još većeg broja IP adresa uređajima širom svijeta. Eksperiment je uspio i sada je došao trenutak da se tranzicija dogodi.

Google je objavio video isječak u kojem će vam pionir interneta Vint Cerf jednostavnim riječnikom objasniti o čemu se ovdje u stvari radi.

Šta navedena tranzicija znači za svakog od nas ponaosob i što nam je potrebno uraditi kako bi nam računari nastavili nesmetano funkcionisati? Apsolutno ništa, nastavite raditi što ste činili do sada i uživajte u svim blagodeima interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana