Jahu tužio Fejsbuk

Agencije
Jahu tužio Fejsbuk

NjUJORK - Internet kompanija "Jahu" podigla je tužbu protiv najveće društvene mreže na svijetu “Fejsbuk” zbog nedozvoljenog korištenja deset patentiranih tehnologija, koje uključuju metode i sisteme oglašavanja na mreži, prenose agencije.

Svoje primjedbe Jahu je prvi put iznio u februaru, nekoliko mjeseci do ponude akcija Fejsbuka na prodaju.

Kako je tada pisao “Njujork tajms”, Jahu je namjeravao da tuži Fejsbuk u slučaju da odbije da dobrovoljno plati kompenzaciju.

U tužbi pred okružnim sudom u kalifornijskom gradu San Hozeu, kompanija optužuje Fejsbuk za kršenje prava patenata vezanim za tehnologije “on lajn” reklamiranja, zaštitu privatnosti ličnih podataka i socijalne nadgradnje.

- Čitav model društvene mreže Fejsbuk, koji omogućava korisnicima da formiraju svoje profile i kontaktiraju s drugim osobama i kompanijama zasnovana je na tehnologijama koje je patentirao Jahu - navodi se u tužbi.

Jedan od patenata, pripisan Jahuu 2010. godine, opisuje metod komuniciranja ljudi na bazi virtuelne platforme koja “omogućuje korisnicima da jednostavno razmjenjuju utiske”.

- Na žalost, spor sa Fejsbukom ostaje neriješen i smatrali smo da je potrebno obratiti se sudu - naveli su predstavnici Jahua. Tužioci traže naknadu štete, čiji se iznos, međutim, ne precizira.

Fejsbuk koji je prošle godine ostvario skoro milijardu dolara dobiti, za sada ne komentariše tužbu.

- Žalimo što se dugogodišnji poslovni partner

Fejsbuka i kompanija koja je znatno profitirala od saradnje sa Fejsbukom odlučila za parnicu - rekli su iz Fejsbuka, dok Rojters ocjenjujući da je ovo “prva velika pravna bitka velikih tehnoloških kompanija u oblasti društvenih medija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana