Istorijska odluka suda: Gugl je monopolista i protivzakonito dominira internet pretragom

Tanjug
Foto: X.com

VAŠINGTON - Kalifornijska tehnološka korporacija Gugl je izgubila veoma značajnu parnicu u Sjedinjenim Američkim Državama pošto je prema odluci federalnog suda prekršila američki antimonopolski zakon svojim poslovanjem u oblasti internet pretraživanja.

Ova odluka bi mogla da prekine decenije dominacije Gugla u oblasti internet pretrage na američkom tržištu i promijeni način na koji milioni Amerikanaca dobivaju informacije onlajn, prenosi Si-En-En. 

"Nakon što je pažljivo razmotrio i odmerio svjedočenje svjedoka i dokaze, sud je zaključio da je Gugl monopolista i da je radio na tome da zadrži svoj monopol", napisao je američki okružni sudija Amit Mehta.

Odluka predstavlja veliki udarac za najvažniji dio Guglovog poslovanja.

Kompanija je prethodno potrošila desetine milijardi dolara na ekskluzivne ugovore kako bi osigurala dominantnu poziciju kao podrazumijevani svjetski pretraživač na pametnim telefonima i veb pretraživačima.

Presuda sugerira da pomenuti ugovori s Eplom i drugim firmama predstavljaju kršenje tržišne konkurencije. 

"Ova pobjeda nad Guglom je istorijska pobjeda za američki narod. Nijedna kompanija, ma koliko velika ili uticajna, nije iznad zakona“, rekao je američki državni tužilac Merik Garland u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana