Intel otkrio prvi Lunar Lejk procesor sa moćnom AI jedinicom

G.S.
Intel otkrio prvi Lunar Lejk procesor sa moćnom AI jedinicom

Trka za najbolji AI PC procesor se nastavlja predstavljanjem Intelovog Kor Ultra 200V modela.

Na događaju Komputeks u junu se saznalo da će ovi čipovi za laptopove „Lunar Lejk“ imati moćnu neuronsku procesorsku jedinicu od 48 TOPS (teraoperacija u sekundi) za rad sa vještačkom inteligencijom, i, što je iznenađujuće, takođe će imati do 32 GB ugrađene memorija za brže performanse i manju potrošnju energije.

Prema Intelu, Kor Ultra 200V će biti „najefikasniji x86 procesor ikada“, sa do 50% manjom potrošnjom energije.

Pored dovođenja memorije direktno na čip, Intel je takođe udvostručio keš memoriju i broj jezgara (dostigavši 4MB i 4 jezgra), a performanse po vatu su se takođe više nego udvostručile u opštim performansama i igrama, prenosi B92.

Ovo je uglavnom zahvaljujući novom Xe2 ugrađenom GPU-u. (Intel tvrdi da Kor Ultra 200V koristi 35% manje energije od prethodne generacije, a istovremeno da ima 32% brže performanse).

Jasno je da Intel cilja direktno na Ljualcomm, čiji su Snepdragon čipovi zasnovani na Arm-u tradicionalno energetski efikasniji od x86 procesora.

Intel čak tvrdi da ima prednost u trajanju baterije - na jednom testu obavljenom na istom modelu laptopa, Kor Ultra 7 268V je trajao 20,1 sat u UL Procyon Office Productivity benchmark-u, u poređenju sa 18,4 sata za Qualcomm X Elite.

Sa druge strane, Snapdragon je zadržao prednost u Microsoft Teams 3x3 testu, gde je trajao 12,7 sati u poređenju sa 10,7 sati, što je rezultat koji je ostvario Intel268V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana