“Intel” mijenja koncept zaštitnih šifri

Agencije
“Intel” mijenja koncept zaštitnih šifri

San Francisko - Šifre za onlajn bankarske servise, društvene mreže i elektronsku poštu mogle bi da postanu stvar prošlosti ukoliko „Intel” uvede svoju tehnologiju očitavanja dlanova u nove tablete i laptop kompjutere, javile su agencije.

„Intelovi” stručnjaci pokušavaju da prevaziđu potrebu pamćenja šifri za sve veći broj servisa na internetu.

Oni su razvili softver i biometrijski senzor koji zajedno prepoznaju jedinstveni raspored vena na dlanu svake osobe.

- Problem sa šiframa je u tome što ih korisitmo previše i što su komplikovane, a razlikuju se od veb sajta do veb sajta. To može da se prevaziđe, a rješenje je biometrija - izjavio je na godišnjem tehnološkom forumu u San Francisku Sridar Ijengar, direktor istraživanja u „Intelovim” laboratorijama, prenio je Rojters.

Ijengar je demonstrirao rad ove tehnologije, brzo mašući rukom ispred tablet kompjutera, pri čemu ga nije dodirivao.

Nakon što tablet prepozna korisnika, on može da bezbjedno komunicira sa svojom bankom, društvenom mrežom ili drugim servisima na kojima ima naloge.

Ako bi laptopovi, tableti i pametni telefoni preuzeli posao identifikovanja korisnika, veb sajtovi više ne bi morali da zahtijevaju unošenje šifri za zvaku pojedinačnu osobu, kaže Ijengar.

Uređaj u koji bi bila ugrađena ova tehnologija bio bi u stanju da prepozna situaciju kada ga korisnik odloži, nakon čega bi poništio njegove korisničke parametre i onemogućio nekoj drugoj osobi da ih iskoristi.

Tehnologija očitavanja dlana još je u razvojnoj fazi i za nju su potrebni novi softver i biometrijski senzor, ali nije potrebna nova vrsta kompjuterskih čipova, izjavio je glavni „Intelov” tehnološki inženjer Džastin Ratner.

On je rekao da ova tehnologija funkcioniše mnogo bolje od skeniranja otisaka prstiju, koje je ugrađeno u neke današnje laptop kompjutere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana