IBM unapređuje superkompjuter Votson

Agencije
IBM unapređuje superkompjuter Votson

Vašington - Kompjuterski gigant Aj-Bi-Em saopštio je da će uložiti milijardu dolara u razvoj novih segmenata svog nagrađivanog superkompjutera "Votson".

"Votson", koji je dobio ime po bivšem predsjedniku Aj-Bi-Ema Tomasu Votsonu, porazio je svoje ljudske rivale u jednom američkom televizijskom kvizu 2011. godine.

Nova investicija obuhvata fond od 100 miliona dolara za inovacije u oblasti aplikacija za ovaj superkompjuter, prenio je Bi-Bi-Si.

"Votsonov" cilj je da oponaša ljudsko razmišljanje koristeći prirodne jezičke sposobnosti i analitiku. Ono što ga razlikuje od ljudskog mozga jeste sposobnost obrade ogromne količine informacija mnogo brže od ljudskog mozga.

Aj-Bi-Em planira da ponudi "Votsonove" sposobnosti poslovnim i običnim korisnicima preko svoje kompjuterske klaud infrastrukture.

Kompanija je saopštila da se odlučila na veliku investiciju kao odgovor na rastuće potrebe za kognitivnim računanjem i razvojem intuitivnije forme vještačke inteligencije, koja može da razumije kompleksnost jezika i da uči iz iskustva i novih informacija.

Stručnjaci očekuju da će se uskoro na tržištu naći veliki broj aplikacija koje će biti zasnovane na "Votsonovom" radu.

Ovaj superkompjuter mogao bi biti korišten u medicini, pošto će medicinski profesionalci moći da pristupe njegovoj ogromnoj bazi podataka i povežu opremu za dijagnostifikovanje bežičnim putem sa pametnim telefonima i ostalim mobilnim uređajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana