Haj-tek dame vrte milione

Agencije
Haj-tek dame vrte milione

Njujork - Nekadašnji izvršni direktor "i-beja" Meg Vitman, sa bogatstvom koje prelazi dvije milijarde dolara, nalazi se na vrhu liste 11 najbogatijih žena svijeta koje rukovode najmoćnijim firmama visoke tehnologije, a čija godišnja primanja premašuju milion dolara.

Ove žene, kako navode autori rang-liste, predstavljaju izuzetak, jer u svijetu visoke tehnologije dominiraju muškarci, s obzirom na to da su pripadnice ljepšeg pola u tom sektoru zastupljene tek sa 25 odsto, a među njima je 12 odsto inženjera.

Vitman je 15 godina bila na čelu "i-beja", a 2011. godine postala je izvršni direktor američke kompanije "Hjulit Pakard". Njeno bogatstvo se procjenjuje na oko dvije milijarde dolara zahvaljujući prije svega akcijama "i-beja".

Na drugom mjestu našla se Šeril Sandberg, čuvena po preokretu koji je za kratko vrijeme napravila u kompaniji "Fejsbuk". Kompanija je prije njenog dolaska imala 130 zaposlenih i 70 miliona korisnika, a sada ima 2.500 radnika i 700 miliona ljubitelja ove društvene mreže. Njeno bogatstvo se procjenjuje na više od milijardu dolara.

Na trećem mjestu je direktor kompanije "Jahu" Marisa Mejer, čiji se prihodi na godišnjem nivou procjenjuju na 300 miliona dolara. Slijedi predsjednik i izvršni direktor tehnološkog giganta IBM Džini Rometi, koja je imala početnu godišnju platu od 16 miliona dolara. Iza nje je finansijski direktor američkog softverskog giganta "Orakl" Safra Kazub, čiji prihodi prelaze 44 miliona dolara uglavnom u akcijama.

Među najbogatije žene iz svijeta visoke tehnologije ubrojana je i bivši direktor britanske modne kuće "Barberi", koja je ove godine postala direktor sektora za onlajn prodaju svjetskog lanca "Epl stor" Anđela Erends. Visina njene plate nije poznata široj javnosti, ali Biznis insajder procjenjuje da bi njena godišnja primanja mogla dostići između dva i tri miliona dolara, ne računajući akcije "Epla" koje posjeduje u vrijednosti od 76 miliona dolara.

Jedna od najbogatijih "haj-tek" dama je i Suzan Vodžicki, koja je poslije napuštanja "Gugla" došla na čelo "Jutjuba" i dobila početničku platu od deset miliona dolara. U društvu najbogatijih žena našla se i Reni Džejms, čije je bogatstvo, prije nego što je postala izvršni direktor "Intela", procijenjeno na 15 miliona dolara.

Na listi je i direktor "Majkrosofta" Ejmi Hud, koja je na toj poziciji od maja 2013. Procjenjuje se da su njeni godišnji prihodi oko 7,5 miliona dolara. Slijedi predsjednik i izvršni menadžer korporacije "Kseroks" Ursula Burns, prva Afroamerikanka koja se našla i na "Forbsovoj" listi, a čiji su godišnji prihodi procijenjeni na 7,5 miliona dolara.

Listu zaključuje Lusi Lei Peng, koja je od marta 2013. direktor dijela kineske kompanije za onlajn kupovinu "Alibaba smol mikro fajnenšel servisiz grup", koja pruža mogućnost plaćanja putem mobilnih telefona. Visina njene plate je nepoznata, a Biznis insajder ocjenjuje da će bogatstvo te mlade žene tek porasti polovinom avgusta ulaskom ove kompanije na berzu. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana