“Gugl” usklađuje sistem sa evropskim pravilima?

Agencije
“Gugl” usklađuje sistem sa evropskim pravilima?

Brisel - Američka kompanija “Gugl” priprema izmjenu svog sistema za pretragu kako bi ispunio zahtjeve evropskih vlasti, prenose agencije.

List navodi, pozivajući se na izvore bliske dogovoru, da je u petogodišnjem sporazumu sa Briselom, “Gugl” obećao da će korisnicima omogućiti “jasan izbor” pri promovisanju svojih usluga pretrage u specijalizovanim oblastima, poput restorana, finansija i prodaje.

“Gugl” je najavio da će ukazivati na konkurentne specijalizovane usluge pretrage.

Evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija rekao je početkom sedmice američkom dnevniku “Njujork tajms” da “Gugl” mora jasno odvojiti svoje usluge od ostalih, ali je naglasio da kompanija neće morati da zamijeni ključne algoritme, koji pokreću proizvod.

EU je u novembru 2010. godine pokrenula istragu u novembru 2010. godine nakon pritužbi nekoliko kompanija, uključujući softverskog giganta “Majkrosoft”.

U februaru je Brisel saopštio da je dobio prijedloge s ciljem okončanja istrage i da ih razmatra, te da bi odluka trebalo da bude donesena do sredine godine.

Nešto ranije je američka Savezna komisija za trgovinu odbacila sličnu istragu, ističući da nije bilo pravne osnove za pokretanje slučaja protiv “Gugla”.

Kritičari navode da “Gugl” kontroliše oko 70 odsto tržišta internetskih pretraživača i propratnih reklamiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana