Google Play nadmašio App Store

Agencije
Google Play nadmašio App Store

Kada je riječ o tržištu aplikacija, Android je po prvi put preuzeo vođstvo. Znatno je više preuzeto aplikacija za telefone koji podržavaju taj operativni sistem nego iOS, pokazuju rezultati koje je 31. jula objavila kompanija App Annie.

Google je, bar kada je broj preuzetih aplikacija u pitanju, zabilježio pobjedu na Appleom. Podaci koje je objavila analitička kompanija App Annie pokazuju da je u drugom kvartalu ove godine sa Google Play Store-a preuzeto deset posto više aplikacija nego sa iOS App Store-a.

Britanski Guardian piše da treba uzeti u obzir to da aplikacije iz Appleove "radnje" koriste samo korisnici njihovih proizvoda, dok je Google Play Store otvoren za smartfone i tablete brojnih drugih proizvođača.

S druge strane, korisnicima uređaja sa Android operativnim sistemom na raspolaganju je osim Googleove i niz drugih platformi za preuzimanje aplikacija. U korist Applea ide podatak da je u istom periodu iOS App Store zabilježio dvostruko više novih aplikacija, nego što je to slučaj sa Google Play Store-om.

App Store takođe "tuče" Google u vjerovatno najbitnijoj kategoriji - ostvarenoj zaradi generisanoj i od store-a i od developera. App Annie iznosi podatak da je App Store ostvario 2,3 puta veći profit od Play Store-a, a to se objašnjava kvalitetnijim aplikacijama i "vjernošću" developera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana