Google nedjeljno ubije 250.000 linkova

Agencije
Google nedjeljno ubije 250.000 linkova

Možda će vas iznenaditi činjenica da rapidno raste broj vebsajtova koje Google namjerno skriva od vas. Međutim, Google ne želi da to i dalje bude iznenađenje.

Pretraživački gigant je izjavio da će započeti sa hronološkim razvrstavanjem hiljada zahtjeva koje dnevno dobija za uklanjanjem rezultate koji linkuju ka materijalu zaštićenom autorskim pravima.

Google kaže da svake nedjelje dobije i do 250.000 zahteva, što je više nego za cijelu 2009. godinu.

Međutim, po prvi put kompanija je odlučila da zahtjeve postavi na svoj online izvještaj o transparentnosti. Google želi da javnost zna koji linkovi se smatraju piratskim.

Uprkos ovolikoj navali zahteva, prosječno vrijeme uklanjanja spornog linka je 11 sati.

„Vjerujemo da je ovaj vremenski period pravi balans između želje vlasnika autorskih prava, interesa korisnika i naših napora da svima obezbjedimo korisno iskustvo pretraživanja", kazao je Fred fon Loman, savjetnik u Googleu za autorska prava.

Kada vlasnik autorskih prava posumnja da Google linkuje neki sadržaj koji narušava ta prava, on prvo treba da popuni formular na Googleovom sajtu, a Googleovi kompjuteri će potom pokušati da razluče da li je tvrdnja osnovana.

Nakon automatskog pregleda i živa osoba će pogledati zahtjev.

Google kaže da odobrava oko 97% zahtjeva, ali da veoma vodi računa da „uhvati" nelegitimne pokušaje. Na primjer, nedavno je odbio zajhtev jedne velike TV kuće koja je zahtjevala da se ukloni rezultat koji je vodio ka negativnoj kritici jedne njene emisije objavljene u novinama.

Donošenje odluke šta je legitimno a šta ne dovodi Googlevo advokatski tim u nezavidan položaj, ali kompanija kaže da bi radije zadržala ovaj sistem nego prihvatila kontroverzne zakone SOPA i PIPA.

Naime, prema aktuelnom američkom zakonu, vlasnici autorskih prava su odgovorni da obavjeste Google kada linkuje ka piratskim sajtovima, dok bi se prema SOPA i PIPA ta odgovornost prebacila direktno na Google koji bi bio „kriv" za svaki sporan link.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana