Google je odlučio da ukine ovaj program

GS
Foto: ITE

Google je odlučio da ukine program nagrađivanja za pronalaženje ranjivosti u aplikacijama.

Bezbjednosne ranjivosti se kriju u većini aplikacija koje svakodnevno koristite. Većina kompanija nema način da preventivno riješi svaki mogući bezbjednosni problem koji je rezultat ljudske greške, rokova, nedostatka resursa i mnoštva drugih faktora.

Zbog toga mnoge kompanije imaju programe za otkrivanje grešaka koji im obezbjeđuju spoljnu pomoć u rešavanju ovih problema.

Google Play Security Reward Program (GPSRP) je jedan od takvih programa koji plaća istraživačima da pronađu ranjivosti u popularnim Android aplikacijama. Međutim, Google je sada odlučio da ukine GPSRP. Kompanija je obavijestila programere koji učestvuju u programu da će se program ugasiti 31. avgusta. Google je objasnio da se program gasi jer je došlo do pada broja prijavljenih ranjivosti. Kompanija ovaj uspjeh pripisuje poboljšanju bezbjednosti Android OS-a i naporima koji se ulažu da bi se to ostvarilo.

Google je pokrenuo Google Play Security Reward Program u oktobru 2017. godine, kako bi motivisao istraživače da prate i prijavljuju propuste u popularnim Android aplikacijama iz Google Play prodavnice.

Kada je GPSRP prvi put startovao, bio je dostupan samo nekolicini programera koji su mogli da prijave ranjivosti koje utiču na mali broj aplikacija. Kako je vrijeme odmicalo, program je proširio svoj domet i uključio sve aplikacije na Google Play sa najmanje 100 miliona instalacija, kao što su, između mnogih drugih, Airbnb, Alibaba, Amazon, Dropbox, Facebook, Grammarly, Instacart, Line, Lyft, Opera, Paypal, Pinterest, Shopify, Snapchat, Spotify, Telegram, Tesla, TikTok, Tinder, VLC i Zomato.

Početne najveće nagrade od 5.000 i 10.000 dolara, Google je u julu 2019. povećao na 20.000 dolara.

Google kaže da je podatke o ranjivostima iz programa iskoristio za automatizovana skeniranja koja su provjeravala da li i druge aplikacije na Google Play imaju slične probleme. Ova skeniranja su pomogla da više od 300.000 programera poprave više od 1.000.000 aplikacija. Tako je zahvaljujući GPSRP-u, manje rizičnih aplikacija završilo na uređajima korisnika Androida, prenosi B92 sa portala Informacije.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana