Google hakerima isplatio preko 12 miliona dolara

GS
Foto: Freepik

Iako Google ima tim programera koji kontinuirano radi na poboljšanju bezbjednosti Androida i drugih proizvoda i usluga kompanije, greške se neizbježno dešavaju, a tada na scenu stupaju hakeri.

Tu nastupaju programi nagrađivanja ranjivosti (VRP - Vulnerability Reward Program) kompanije, iz kojih se isplaćuju nagrade istraživačima bezbjednosti koji odgovorno prijavljuju probleme koje otkriju u Google proizvodima.

2022. je bila rekordna godina ovih programa do sada, jer je Google istraživačima isplatio više od 12 miliona dolara za greške koje su otkrili u Androidu, Chromeu i drugim Google proizvodima.

U 2022. godini, Google je isplatio 4,8 miliona dolara istraživačima bezbjednosti koji su otkrili ranjivosti u Androidu, uključujući pojedinačni najplaćeniji izvještaj u istoriji programa od 605.000 dolara. Chrome program je podjednako impresivan sa ukupno 4 miliona dolara, pri čemu je veći dio tog novca otišao u ruke istraživača koji su ranjivosti otkrili u Chrome a svega oko 500.000 dolara onima koji su otkrili probleme u ChromeOS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana